Twee keer zoveel asielzoekers naar crisisopvang en dat vijf jaar lang

Het Delftse stadsbestuur overweegt de crisisnoodopvang op het terrein van de TU Delft met vijf jaar te verlengen en uit te breiden. Delft zou dan in totaal 420 asielzoekers opvangen. Het Centraal Orgaan Opvanglocaties (COA) heeft dat verzoek gedaan aan het stadsbestuur. De gemeenteraad wil duidelijke afspraken zien: 'Als het daadwerkelijk komt tot een verlenging van vijf jaar heeft de opvang natuurlijk wel een wat meer permanent karakter'.
Dat het Delftse stadsbestuur het COA uit de brand wil helpen is een zekerheid, de manier waarop is echter nog een vraagteken. De wethouder gaat daarom versneld vragen aan de gemeenteraad om 'wensen en bedenkingen' te uiten over in hoeverre Delft als stad het COA verder kan helpen. De locatie blijft als het niet door gaat open tot 23 februari. Maar daar kunnen nog eens vijf jaar bovenop komen.

Volgende week bespreken raadsleden in een commissievergadering wat voor voorwaarden en wensen zitten aan het uitbreiden van de noodopvanglocatie, die wanneer het lukt effectief zal fungeren als reguliere opvang locatie. De inzet van het COA is duidelijk: zij willen 200 extra plekken én als het kan de locatie met vijf jaar verlengen.

Plannen zijn 'prima'
Wat coalitiepartij STIP betreft zijn de plannen prima. 'We zijn eigenlijk wel positief over de verlenging van vijf jaar', tekent raadslid Bo Verduijn op. 'Als stad moeten we natuurlijk ook onze verantwoordelijkheid nemen. Wij kunnen omdat we nu eenmaal een grotere gemeente zijn ook meer opvangen, plus de locatie is wat ons betreft goed genoeg om vijf jaar extra mensen op te vangen.'
De noodopvanglocatie ligt op het moment in het Manderspark, op het bedrijventerrein van de TU Delft. De Delftse Universiteit moet ook haar 'ja en amen' geven op de wens van de wethouder, gezien het COA de grond effectief 'leent' van de universiteit.
Daarover zegt de wethouder dat er al gesprekken zijn met de universiteit. Dan gaat het vooral over hoe de locatie ingevuld moet worden en welke doelgroepen wenselijk zijn. Een woordvoerder van de universiteit laat weten inhoudelijk nog niet te willen reageren en nog geen besluit te hebben genomen: 'We wachten eerst nog even het gesprek af met de wethouder, nu kunnen we nog niet op de inhoud ingaan.'

Wat de STIP-fractie betreft zou het passen om meer jonge vluchtelingen op te vangen. Op het moment zitten er al 50 minderjarige vluchtelingen in de, nu nog, tijdelijke locatie. ‘Het onderwijs voor hen is goed geregeld, en omdat we een grotere stad zijn kunnen we dat ook beter organiseren dan kleinere gemeenten

COA en staatssecretaris moeten verantwoordelijkheid nemen
Ook de Delftse CDA-fractie in de oppositie kan zich in de gedachte verplaatsen dat een verlenging noodzakelijk is. 'Als het daadwerkelijk komt tot een verlenging van vijf jaar heeft de opvang natuurlijk wel een wat meer permanent karakter', legt CDA'er Frank Visser uit.

'In het beginsel vinden we het wel belangrijk om mee te werken, maar we vinden wel dat er hele duidelijke afspraken nodig zijn. Dan gaat het over de duur, maar ook de wijze waarop de mensen opgevangen worden', gaat hij verder. De CDA-fractie wil daarbij vooral verantwoordelijkheid zien door COA en landelijke spelers. 'Zij moeten er actief aan werken dat de keten op een zeker moment weer 'normaal' aan de slag kan, zonder dat gemeenten steeds bij hoeven te springen bij landelijke crises', sluit Visser af.

Dit is een artikel van mediapartner Omroep West