TU Studenten exposeren in OPEN

Antoni van Leeuwenhoek overleed in 1723 op 90-jarige leeftijd. Zijn hele leven woonde en werkte hij in Delft. Dat is nu 300 jaar geleden en daarom is 2023 uitgeroepen tot Antoni van Leeuwenhoek jaar.

Om de creatieve mogelijkheden van microbiologie te laten zien is er de expositie “FOCUS: 25 students designing for Antoni van Leeuwenhoek" in OPEN Delft.

Antoni van Leeuwenhoek, Willem Beijerinck en Gerrit van Iterson Jr.

De tentoonstelling is het resultaat van een opdracht van TU Delft Science Centre aan studenten van de minor Spaces of Display aan de faculteit bouwkunde van de TU Delft. De TU Delft bezit een verzameling werken van Antoni van Leeuwenhoek en andere Delftse pioniers, zoals Willem Beijerinck en Gerrit van Iterson Jr. De 25 studenten van deze minor kregen de opdracht een expositie te ontwerpen over Van Leeuwenhoek en zijn opvolgers.

Voor alle leeftijden

De afgelopen zes maanden werkte elke student aan een eigen onderwerp van de collectie en een ontwerp voor de tentoonstelling. Dat leverde een reeks plannen op die unieke mogelijkheden op het gebied van microbiologie tonen. Het eindresultaat van dit werk wordt tentoongesteld in OPEN Delft en toont maquettes van de ontwerpen, waarin de creatieve mogelijkheden voor tentoonstellingen worden uitgelicht. Bezoekers kunnen daarnaast ook enkele microscopische artefacten zien, zoals een replica van de microscoop van Van Leeuwenhoek. De tentoonstelling start op vrijdag 27 januari en loopt tot zaterdag 11 februari. De tentoonstelling is interessant voor alle leeftijden. Kinderen ontdekken het verhaal door een speurtocht langs de maquettes waarbij de ouders natuurlijk mogen helpen.