TU Delft wil campus bouwen in Rotterdam: 'Om druk van Delft af te halen'

De TU Delft wil flink gaan uitbreiden in Rotterdam. De universiteit wil daarmee de druk van Delft afhalen. In Delft is namelijk kritiek op het grote aantal studenten dat nu in de stad is gehuisvest. De plannen staan nog in de kinderschoenen, maar de gemeente Rotterdam reageert positief.

De TU Delft is al sinds september bezig met de uitbreidingsplannen, omdat Delft overvol is met studenten en de universiteit de komende jaren verwacht te groeien. De TU Delft groeit al zo'n vijftien jaar en het aantal studenten in Delft is in die tijd verdubbeld tot 28.000. Met een tweede campus buiten de stad wil de universiteit het aantal studenten in Delft verminderen.

Omdat de plannen nog in een vroeg stadium zijn, zegt de TU Delft niet te weten hoeveel medewerkers en studenten naar Rotterdam gaan wanneer de vestiging klaar is. Het doel is om het aantal studenten in Delft terug te brengen naar 25.000, daarmee denkt de TU te kunnen beginnen over drie jaar. Eerder gaf vice-rector Rob Mudde aan dat op een tweede campus ongeveer 6000 studenten zouden kunnen verblijven.

Rotterdam reageert positief
Het besluit is nog niet definitief omdat de medezeggenschapsraad van de universiteit nog akkoord moet geven. Naar verwachting gebeurt dat op korte termijn. Eind dit jaar hoopt de TU Delft vervolgens met concrete plannen te komen. Belangrijke eis van de universiteit voor een locatie is dat er ook studenten en medewerkers kunnen wonen.

De gemeente Rotterdam reageert alvast positief. In een brief aan de gemeenteraad schrijft het college dat de plannen veel voor de stad zouden kunnen betekenen en een belangrijke impuls zouden zijn. Het college wil er wel voor waken dat de druk op de stad niet te groot wordt.

Eerst vestiging, dan campus
In eerste instantie wil de TU Delft beginnen met een vestiging in Rotterdam, die daarna wordt uitgebreid naar een campus. De universiteit wil studies en onderzoeksactiviteiten die onder Future of Health, Climate & Energy Systems Engineering en Resilient Living Environment plaatsen in de stad. Op dit moment heeft de universiteit ook al een opleiding in Rotterdam in samenwerking met de Erasmus Universiteit.

Met de plannen komt de universiteit tegemoet aan de wens van bewonersorganisaties in Delft. Die schreven afgelopen voorjaar in een gezamenlijke brief dat de grens in Delft is bereikt en dat verdere uitbreiding onacceptabel is. 'Wij zijn blij met de plannen', zegt Maartje Martens van Belangenvereniging TU Noord. 'Maar we zitten ook nog met veel vragen over de daadwerkelijke uitwerking. Daar is nu nog weinig over bekend.'