TU Delft docenten krijgen niet betaald voor verplichte cursus en moeten deze volgen in eigen tijd

Werken in je vrije tijd: daar zit niemand op te wachten, toch? Universiteiten denken daar schijnbaar anders over. Docenten in spé aan onder andere de TU Delft moeten namelijk verplichte cursussen volgen in hun vrije tijd, en krijgen daar vaak ook geen vergoeding voor. Dat schrijft het Erasmus magazine na een rondgang langs universiteiten.

De werkdruk in het hoger onderwijs rijst de pan uit. Maar na een lange werkdag kunnen sommige docenten niet lekker neerploffen op de bank en Netflix aanzetten. Zij zullen nog even door moeten werken. Of beter gezegd: leren. Sinds 2008 moeten alle docenten beschikken over een lesbevoegdheid. Hierom moeten ze een training volgen die leidt tot de basiskwalificatie onderwijs (bko).

Hoge werkdruk

Deze cursus moeten docenten echter vaak nog in hun eigen tijd volgen. Een didactische training die docenten niet gemakkelijk naast hun baan kunnen volgen. De bko-studielast bij de Erasmus Universiteit wordt namelijk geschat op 80 uur en bij de Vrije Universiteit zelfs op 150 uur. En bij de TU Delft maar ook de universiteiten van Twente, Leiden en Tilburg krijgen docenten ook lang niet altijd een urenvergoeding voor de bko-training, meldt het Erasmus Magazine.

Studenten TU Delft ontwerpen boot die vaart op waterstof >

Het is de bedoeling dat de TU Delft deelnemers de cursus volgen onder werktijd, maar de vraag is of dat ook gebeurt. De werkdruk is namelijk al ontzettend hoog op universiteiten. Begin dit jaar schreef de krant Trouw nog dat universitaire docenten gemiddeld 12 tot 15 uur meer werken per week (zonder hiervoor betaald te krijgen) dan hun contract voorschrijft. Hierdoor is het zeer onwaarschijnlijk om te denken dat de docenten wel tijd hebben voor een bko-cursus waardoor deze in zijn of haar vrije tijd aan de training gaat zonder hier voor betaald te krijgen.

‘’Niet zomaar bij proppen’’

Doen de docenten dit niet dan stapelen de tentamens, papers en projecten die nagekeken moeten worden zich op. “In de praktijk wordt het nu vaak bij docenten zelf neergelegd”, zegt de Utrechtse docent biomedische wetenschappen Marc van Mil tegen het Erasmus Magazine. ‘’Maar je kunt zo’n traject er niet zomaar bij proppen, dat gaat alleen als je andere taken wegneemt of het contract uitbreidt,’’ aldus Van Mil.

Startup van TU Delft studenten maakt zonnepanelen voor binnenvaart >

Om het probleem op te lossen binnen zijn afdeling bij het UMC Utrecht is Van Mil een pilot gestart voor promovendi die graag hun bko willen behalen. Zij krijgen nu via de pilot een half jaar contractverlenging.

Compenseren

In 2019 hadden 64% van de docenten een bko-cursus gevolgd. Dit betekent dat er zeker een derde van de docenten niet de bko-training gehad hebben. Volgens Van Mil wordt de bko-training dan ook nog te vaak gezien als een verplichting die afgevinkt moet worden.

Het probleem is niet geheel nieuw, in 2016 werd al in een rapport van de Werkgroep Universitaire Onderwijscentra aanbevolen om docenten te compenseren voor hun tijdinvesteringen aangezien dit bij de meeste universiteiten niet gebeurde volgens het rapport. En in 2018 volgde een vergelijkbare oproep.

Wapens die zelf denken: TU Delft pleit voor een verbod >

Sommige universiteiten ondernemen wel actie, zoals de Tilburg University die bekijkt of een bko-compensatie kan worden meegenomen in een nieuw project, zo vertelt een woordvoerder tegen het Erasmus Magazine.

Volgens Jan Boersma van vakbond FNV moet er vooral ruimte komen binnen het dienstverband om een bko-traject te doorlopen: ‘’Dat betekent dat je docenten dus niet volledig kunt volplempen met onderwijs, want dan moet het alsnog in hun vrije tijd,” aldus Boersma tegen het Erasmus Magazine.