Topdrukte in de Makro in Delft


Ondanks de nieuwe coronamaatregelen blijven groothandels nog gewoon open als essentiële winkels. De sluiting van de andere winkels lijkt de drukte daar zelfs behoorlijk te vergroten. Bij de Makro in Delft bijvoorbeeld loopt het al dagen storm. Niet alleen voor het eten en drinken, want de non-food afdeling is ook nog gewoon open. ''Wie weet is daar nog wel iets te vinden als kerstcadeau'', zo lijkt de Delftenaar te denken.

Ook vanuit de rest van het land komen er geluiden over de grote drukte bij groothandels, en dan vooral Makro-filialen. Zo schrijft het Brabands Dagblad over Makro Vianen: ‘’Alleen de mondkapjes en een zeeppompje bij de entree herinneren aan de pandemie.’’ Makro heeft naast hun essentiële middelen een uitgebreid assortiment op het gebied van non-food, zoals speelgoed, koffiezetapparaten, zeepjes, glazen, telefoons, messensets en kerstverlichting. 

Geen solidariteit
Precies een jaar geleden was de situatie net zo en leidde toen -zeker bij ondernemers die wel noodgedwongen hun deuren moesten sluiten- tot veel kritiek. Makro, Sligro en Hanos sloten toen tijdelijk hun non-foodafdelingen, maar daar is nu dus geen sprake van.

Brancheorganisatie van de winkeliers INretail laat aan het Brabants Dagblad weten dat het volgens hen ‘moreel niet kan’ dat de non-food openblijft. ‘’Hier is geen sprake van solidariteit. Zeer vervelend voor de ondernemers die hun zaak dicht moeten houden. Je ziet sinds de lockdown van zondag ook dat er bijvoorbeeld veel meer planten bij sommige supermarkten worden verkocht, of extra speelgoed bij drogisterijen. Voor tuincentra en speelgoedwinkels voelt dat zeker nu aan als oneerlijke concurrentie en dat is extra zuur.’’

Studenten Pakketdienst
Herman Weyers van de Ondernemersvereniging Binnenstad Delft kijkt anders naar de situatie: ‘’Ik heb er weinig op te zeggen. Ik focus me liever op wat er aan positieve dingen gebeurt. Zo is er deze week een groep studenten ingesprongen op de huidige situatie en zijn een pakketdienst begonnen. Nu kunnen ook niet-essentieel winkels nog producten  blijven verkopen. Dat is denken in mogelijkheden en daar wil ik me op richten. Er is al genoeg negativiteit.’’

Een andere vertegenwoordiger van ondernemersvereniging laat weten dat het wel voelt als een concurrentiestrijd. ‘’We hebben er wel last van’’, zegt zij. De Bedrijven Kring Schieoevers (BKS) wilde niet reageren op de situatie. 

Funshoppen
De Makro laat weten dat ze zich strikt aan de regels houden en daarbij geen aanleiding zien om de afdelingen waar geen eten en drinken wordt verkocht, deze keer op slot te gooien. ‘’Ja, het is druk, maar niet extreem. We houden de boel goed in de gaten met camera’s’’, aldus woordvoerder Marleen Acket aan het Brabants Dagblad. ‘’De dagen voor Kerstmis zijn altijd druk, maar we hebben niet het idee dat klanten komen funshoppen bij ons.’’ Verder geeft ze aan dat het behoorlijk scheelt dat niet iedereen naar binnen mag, alleen pasjeshouders.