Tonnen extra geld nodig voor grafkelder Nieuwe Kerk

De verruiming van de Koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk valt veel duurder uit dan verwacht. In een brief aan de Tweede Kamers schrijft Gunay Uslu, staatssecretaris Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, dat er ruim 350.000 euro extra nodig is om de verbouwing af te ronden. Het zou komen door een technische tegenvaller.

Vorig jaar moest de Rijksoverheid ook al geld bij lappen om de verbouwing af te maken. Toen moest er nog eens extra 271.000 euro worden gegeven, omdat er meer archeologische vondsten waren gedaan dan verwacht. Het onderzoek valt daardoor duurder uit.

De werkzaamheden in de Nieuwe Kerk begonnen vorig jaar in april. De verbouwing was nodig, omdat er twintig extra plekken vrij gemaakt moesten worden voor leden van de koninklijke familie. Die worden traditioneel begraven in de Nieuwe Kerk in Delft. De restauratie zou al in 2013 beginnen, maar liep toen al vertraging op.

Miljoenenpost voor verbouwing
In totaal was in eerste instantie zo'n 3,6 miljoen euro gereserveerd voor de verbouwing. Nu komen daar dus opnieuw meerkosten bij. 'De meerkosten worden veroorzaakt door onvoorziene constructieve problemen met de fundering van de kerk', aldus de staatssecretaris. De verbouwing loopt overigens wel op schema, volgens het ministerie. De werkzaamheden moeten dit jaar klaar zijn.