Delftse organisaties bundelen krachten om meer Delftenaren aan een baan te helpen


De tien organisaties, Perspektief, Stunt, Delft voor Elkaar, GGZ Delfland, Firma Van Buiten, Delft Support, Ipse de Bruggen, Woonbron, DSW Zorgverzekeraar en Werkse! vormen samen het ‘Big Hairy Audicious Goal Delft’ (afgekort BHAG Delft) met als doel: meer Delftenaren aan een baan helpen.

Het idee achter het initiatief is dat een baan niet alleen voor meer financiële vrijheid zorgt maar ook goed is voor de gezondheid en welzijn van de persoon in kwestie. Wie meer financiële vrijheid heeft, ervaart tenslotte minder financiële (mentale) stress.

Daarnaast willen de tien partijen er ook voor zorgen dat als een betaalde baan niet haalbaar is dat hij of zij toch mee kan doen. Voorheen moest iemand die recht had op bijstand aankloppen bij meerdere organisaties.

Met het BHAG Delft initiatief bedenken en organiseren de partners samen wat nodig is om iemand verder te helpen. In de afgelopen twee jaar zijn al ruim 350 personen op deze manier geholpen. Zodanig dat ze zelfs geen bijstandsuitkering meer nodig hebben.

Klaargestoomd
Deze 350 personen kregen een opleiding en gingen onder meer aan de slag als gastvrouw bij Perspektief en Pieter van Foreest. Binnenkort begint er weer een nieuwe klas met mensen die worden ‘klaargestoomd’ als assistent-zonnepanelenmonteur of callcentermedewerker – mét baangarantie.

Lees ook: Flora Theater stopt ermee na 38 jaar: ‘Ben de strijd met gemeente zat’ >

Werkgevers ondertekenen wat ‘BHAG Deals’ worden genoemd om mensen met een afstand tot de arbeidersmarkt aan werk te helpen of door hen een opleiding aan te bieden. Eén van deze mensen was Sandra.

Dankzij een BHAG Deal kon ze aan de slag bij Kinderopvang ZON! ‘’Ik had een jaar geleden niet kunnen dromen dat ik nu aan het werk zou zijn. Deze baan geeft me een boost. Ik ga er elke dag met plezier naartoe. Het is zo fijn om weer een echte baan te hebben!” vertelt Sandra.

Trots
Voordat ze problemen kreeg en dakloos werd werkte Sandra al tien jaar in de kinderopvang. In de tijd dat Sandra in de daklozenopvang woonde deed ze vrijwilligerswerk bij Perspektief. Toen ze haar leven weer op de rit had werd een vaste baan opnieuw een optie.

Al gelezen? Delftse burgemeester verkozen tot beste bestuurder van Zuid-Holland >

Haar consulent bij Werkse! begeleidde haar naar haar huidige werkgever, Kinderopvang ZON! Sandra: “Ik heb mijn verhaal eerlijk verteld – en ik was welkom! En bij wie ik me ook welkom voel, zijn mijn schatten van collega’s. Ik heb heel laag aan de grond gezeten. Ik ben trots op wat ik nu bereikt heb.”

Bekijk hier de inspiratiesessie van BHAG met Sandra: (Bron: Gemeente Delft)