Tien Delftenaren ontvingen lintje van burgemeester Van Bijsterveldt



Er waren dit jaar tien Delftenaren die een koninklijke onderscheiding kregen van de Delftse burgemeester Marja van Bijsterveldt. Net als anders was vond ook dit jaar de Lintjesregen plaats in het stadhuis. Hieronder een overzicht van de tien Delftenaren die op 26 april een lintje in ontvangst mochten nemen en waarom.

Meneer de Vrome is sinds 1989 actief als organist voor de Nieuwe Kerk en sinds 1991 voor de Oude Kerk voor de Protestantse Gemeente Delft (De Vrome was ook organist bij de Koninklijke begrafenissen en bij het huwelijk en herdenkingsdienst van Prins Friso). Hij zet zich ook in om zijn vak over te brengen aan studenten. Daarnaast heeft De Vrome van 2003 tot 2006 veel tijd gestoken in de staat van onderhoud van drie historische orgels in de Oude Kerk bij de grote restauratie van de historische orgel in de Nieuwe Kerk.

Antidepressiva
Mevrouw Pruisen kreeg een lintje omdat ze als eerste diëtist bij Psychiatrisch Centrum Bloemendaal Den Haag (nu Parnassia Groep) kwam en al gedurende haar 44 jarige carrière een boegbeeld is in haar vakgebied. Ze was onder meer leidend op het gebied van dieetrichtlijnen en bij het gebruik van antidepressiva en antipsychotica. Inmiddels is Pruisen gepensioneerd en neemt ze als vrijwilliger deel aan de beoordeling van afstudeeropdrachten en eindgesprekken van studenten Voeding & Diëtetiek.

Ook een lintje voor Mevrouw Hanegraaff, zij gebruikt al 21 jaar lang haar vakantiedagen om ervoor te zorgen dat mensen met een fysieke beperking een geweldige vakantie hebben. Als vrijwilliger bij de stichting SIV (Samenwerkingsverband Invaliden Vakantieweken) zorgt zij er dag en nacht voor dat de bijna 50 deelnemers zorgeloos hun vakantie kunnen vieren. Dit deed ze tot haar pensioen naast haar intensieve baan als als verpleegkundige bij de Spoedeisende Hulp van het Reinier de Graaf ziekenhuis.

Dovenzwemmen
Na haar carrière als zwemster, waarbij ze meedeed aan de Internationale Spelen voor Doven en Slechthorenden, was mevrouw Naaktgeboren-Klein (te zien op de foto) jarenlang actief als vrijwilligster voor dovenzwemmen en -waterpolo op vele fronten.

In 1984 was ze de medeoprichter van een zwemclub voor Doven en Slechthorenden in Zoetermeer, zo konden de leerlingen van de dovenschool Effatah gemakkelijk naar zwemles. Ook was ze van 1988 tot 2017 bestuurslid van de Koninklijke Nederlandse Doven Sport Bond, de KNDSB. En begeleidde ze teams naar nationale en internationale sporttoeinooien, waardoner EK- en Wk toernooien en de Deaflympics.

Honger
Dan, bijzonder vrijwilligerswerk op verschillende fronten: Mevrouw Wigny was actief voor het voormalige COS Rijnmond & Midden Holland (COS RMH) een organisatie die zich inzette voor duurzame ontwikkeling en internationale samenwerking in 41 gemeenten in Zuid-Holland en omstreken.

Ook is Wigny sinds 2006 actief voor The Hunger Project van het Women Ending Poverty Network, bedoeld om een einde te maken aan de honger in India. Daarnaast was ze ook in Delft actief: bij de programmagroep WIZ (wijken, innovatie, zorg en welzijn), plaatsvervangend voorzitter TOPDelft en plaatsvervangend voorzitter van de Adviesraad Social Domein Delft.

Voedselbank
Mevrouw Koopman-Bosman was elf jaar lang bestuurslid van de Voedselbank Rotterdam en verantwoordelijk voor de voedsel- en fondsenwerving, voor dit jarenlange vrijwilligerswerk kreeg ze eerder al de Rotterdamse Erasmusspeld. Ze richtte ‘De Blije Gift’ op, een organisatie op, een organisatie die mensen helpt die net boven de norm van de Voedselbank leven. Ze helpt daarmee 135 gezinnen met voedselbonnen. Ook is Koopman vrijwilliger bij de Stichting Time To Help Nederland, waar ze voor internationale projecten fondsen werft voor educatie in Afrika en goederen inzamelt voor vluchtelingen in Griekenland.

Een lintje voor mevrouw de Jong, die al meer dan 30 jaar als vrijwilligster werkt bij kindertuin De Zonnebloem. Hier coördineert ze de vrijwilligers, kweekt planten bloemen, begeleidt kinderen en organiseert educatieve activiteiten. Ook was De Jong maar liefst 27 jaar actief als coördinator in het zondagsschoolwerk voor de ABC Kerk Delft. Tot op de dag van vandaag maakt ze op zondag ook de boeketten voor in de kerk en zorgt ze voor koffie en thee.

Broer
Mevrouw van der Hout is al twintig jaar mantelzorger voor haar zorgintensieve jongere broer, Rob. Iedere dag ziet ze hem, regelt zijn geldzaken, zorgt dat hij zijn medicatie inneemt, doet boodschappen voor en overlegt met zijn arts. Daarnaast doet ze ook al zijn huishoudelijke taken en zorgt ze ervoor dat hij er netjes bijloopt, haar broer heeft indicatie voor 24 uurs zorg, maar ze doet dit, omdat ze haar ouders heeft beloofd voor hem te zorgen.

Dan Mevrouw Heinen, zij doet nog steeds veel vrijwilligerswerk voor veel verschillende organisaties. Ze was 14 jaar lang secretaris bij de Vrienden van Museum Prinsenhof. Ook was ze 10 jaar lang actief als vrijwilliger bij de Botanische Tuin Delft. Daarnaast is ze al sinds 2009 actief bij de Fundatie van de Vrijvrouwe Renswoude. Deze fundatie verleent studiebeurzen, bevordert het jeugdwelzijn in Delft en het beheer van het Delftse erfgoed. Eerst was Heinen bestuurslid bij de Fundatie, later secretaris.

Eretitel
Als tweede man vandaag was er meneer Meijer, die werd benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Meijer werkte meer dan veertig jaar aan de Technische Universiteit Delft, eerst als universitair hoofddocent, later ook als hoogleraar aan de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Hij heeft sensorsystemen ontwikkeld die wereldwijd gebruikt worden. Voorbeelden zijn een druksensor om een mammografie minder pijnlijk te maken of een sensor om de versheid van zuivelproducten te meten. Concrete uitvindingen waarvan mensen over de hele wereld profiteren. Hiervoor kreeg hij in 1999 de eretitel Simon Stevin Meester.