Theaterproducent Rick Engelkes moet 3,7 miljoen euro aan coronasteun definitief terugbetalen

Theaterproducent Rick Engelkes moet definitief 3,7 miljoen euro aan ontvangen coronasteun terugbetalen. Dat heeft het Fonds Podiumkunsten besloten na het bestuderen en afwijzen van een zienswijze die Engelkes eerder dit jaar heeft ingediend. De theatermaker heeft zes weken de tijd gekregen om het geld terug te storten óf om opnieuw in bezwaar te gaan. De gemeente Delft heeft ook geld gestoken in het project. Hart voor Delft vraagt zich in Delft Centraal af of de gemeente dat geld nog terug gaat krijgen zelfs als de voorstelling niet door gaat.

De Alphense Engelkes ontving in totaal zo'n 4,3 miljoen aan coronasteun voor een grote musical over het leven van Willem van Oranje. Die musical zou in Delft gaan spelen en werd geproduceerd door het bedrijf van Engelkes: Waterfront Entertainment. De theaterproducent kreeg het geld, omdat de theatersector tijdens de coronacrisis veel voorstellingen moest afblazen.

Met het geld zou onder meer een speciaal theater worden gebouwd op het terrein van de TU Delft. De bedoeling was dat de voorstelling meerdere jaren zou spelen. Het stuk zou geregisseerd worden door Theu Boermans, bekend van de voorstelling Soldaat van Oranje. Engelkes vroeg het steunbedrag aan om de kosten te dekken terwijl de coronacrisis de werkzaamheden stillegde.

Dat Engelkes nu niet het volledige bedrag hoeft terug te betalen, heeft te maken met het feit dat een deel van het geld - zo'n 638.000 euro - wél terecht is ontvangen, stelt het Fonds Podiumkunsten. Dat bedrag ging naar decorbouwers, tekstschrijvers en de makers van de maquette van het theater schrijft Omroep West.

Vorig jaar juli schreef het Noord-Hollands Dagblad dat Engelkes de coronasteun mogelijk onterecht had ontvangen. Engelkes deed daar afstand van. Volgens hem moest er nog aan bepaalde voorwaarden worden voldaan om het geld definitief toegekend te krijgen. De bedoeling was dat de musical dit najaar in première zou gaan, maar of dat nog gaat gebeuren is onzeker.

Geld gemeente DelftDe gemeente Delft gaf nog eens 680.000 euro aan subsidie voor het project. Het is nog onduidelijk of de gemeente geld kwijtraakt mocht de musical niet meer door gaan. De gemeente zou dat geld terugverdienen uit de huur van de grond waar het gebouw op zou komen te staan.

Bram Stoop van Hart voor Delft maakt zich daar zorgen over, zo vertelde hij vanochtend bij Delft Centraal van Omroep Delft. 'Wij vrezen dat dit project één grote luchtbel is', zei hij. 'Ons gaat het om het gemeenschapsgeld, wat is daarmee gebeurd?'.

Ultimatum
Volgens Waterfront Entertainment is de voorstelling zeker nog niet van de baan. 'We zijn druk bezig om de productie nog voor elkaar te krijgen', zegt een woordvoerder tegen Omroep West. Het bedrijf zegt begin augustus opnieuw in gesprek te gaan met het fonds. 'Het is nu nog te vroeg om hier consequenties aan te verbinden.'

Toch heeft het fonds nu een ultimatum gesteld: het geld moet binnen zes weken teruggestort zijn. Gebeurt dat niet, dan kunnen ze invorderingsmaatregelen gaan treffen. Engelkes heeft nog de mogelijkheid om opnieuw in bezwaar te gaan, maar het is nog niet duidelijk of hij dat gaat doen.