Tentenkamp bij TU nadat bestuur oproept geen terrein te bezetten

Donderdag verscheen er op de campus van de TU Delft een tentenkamp. Dit nadat het bestuur van de universiteit op woensdag een oproep deed tot een staakt-het-vuren. In de verklaring met deze oproep gaf het bestuur aan niet in te gaan op alle eisen van de demonstranten. Hierbij gaf het bestuur aan toekomstige protesten te respecteren, maar bezettingen van gebouwen of terrein van de TU niet als legitiem protest te zien. De nacht van donderdag op vrijdag werd er in tenten op de campus overnacht. Of dat komende nacht ook gebeurt is nog niet duidelijk.
Hier bij de bibliotheek is het kampement van de demonstranten | | FOTO: Nol Aders

Bij dit protest is een deel van de campus omgevormd tot kampeerterrein. Hiermee is dit een ingrijpender protest dan de eerdere demonstraties bij de Delftse universiteit. Delta, het onafhankelijke journalistieke platform van de TU, meldt dat de demonstranten vinden dat dit ‘nu echt nodig is’. Deze demonstranten eisen dat de banden van de universiteit met Israël verbroken worden. In de eerdere verklaring van het college van bestuur van de TU stond dat de universiteit dit niet van plan is te doen.

Kritiek
De keuze van de TU om met Israëlische wetenschappers samen te blijven werken is in lijn met de mening van minister Robert Dijkgraaf. In het op politiek gerichte NPO-programma Buitenhof zei de minister dat het goed is contact te houden met universiteiten in Israël. Zowel de minister als de TU melden hierbij dat er juist in deze onderwijsinstellingen kritiek is op het beleid van de staat Israël.

De demonstranten blijven echter van mening dat iedere band met Israelische universiteiten verbroken moet worden. Waar de TU eerder gemeld had dat bezettingen op de campus niet toegestaan zijn, gedoogd de universiteiten dit protest toch. De demonstranten zijn donderdag niet weggestuurd. En Delta meldt dat de universiteit niet van plan is dat nu te doen.

Juridisch advies
Eerder verwachtten de demonstranten echter wel dat zij verwijderd zouden worden. Op de Instagram pagina genaamd delft.encampment is een foto te zien met de tekst ‘TU Delft has announced they will evict tonight’ (TU Delft heeft aangekondigd dat ze ons vanavond uitzetten). Ook is er op deze pagina advies te vinden over wat demonstranten moeten doen als ze gearresteerd worden. Hierbij is eveneens de naam van een advocaat en een telefoonnummer voor juridisch advies te vinden.