Studenten Lucht- en Ruimtevaarttechniek over vrouwenquotum

Onlangs maakte de TU Delft bekend dat er voor de opleiding Lucht- en Ruimtevaarttechniek een quotum gaat gelden. Hierdoor wordt voor 30 procent van de nieuwe studenten een plek gereserveerd voor vrouwen. Studenten Lucille Guda en Bart Meenderman waren onlangs in de radiostudio van Omroep Delft om hun mening te delen over dit voorkeursbeleid.
Beeld ter illustratie

“Als studente is het aan het begin heel erg wennen. De overstap van middelbare school naar universiteit is al best groot, wat onderwijs betreft. Maar ook dat je opeens met allemaal mannen zit en weinig vrouwen”, aldus Guda. “Voor mij begon het zo: ik zat in een projectgroepje met negen jongens. Dat is best wel wennen. Dat beleid van dertig procent zou goed zijn, zodat iedereen zich comfortabeler voelt.”

Volgens Guda is het goed dat er meer vrouwen op de opleiding komen. Ook voor de mannen, en niet alleen vanwege de academische samenwerking. “Ook voor het sociale gedeelte is het erg belangrijk.” Daar voegt Meenderman aan toe: “Ik heb begrepen dat het met dertig procent mogelijk is om in elke groep meerdere meiden te zetten. (…) Ik denk dat het de studie kwalitatief beter maakt.”

Oplossing
Hoewel de twee studenten het voorkeursbeleid toejuichen, vinden zij dat het niet voor altijd hoeft te gelden. “Het is nodig om de studie voor vrouwen te normaliseren. Zodra het normaal is dat zeker dertig procent van de studie vrouw is, zal het ook aantrekkelijker worden voor vrouwen zich voor de studie aan te melden”, zegt Guda hierover.

Volgens Guda speelt ook mee dat er weinig vrouwelijke technische rolmodellen zijn: “Dat heeft denk ik heel veel invloed op het kiezen van een studie.” Beide studenten hopen dat dit op den duur (misschien juist door het quotum) ‘gladgestreken’ wordt, en dat er steeds meer vrouwelijke rolmodellen in de lucht- en ruimtevaarttechniek komen.

Luister hier naar het hele interview met de twee studenten.