STIP heeft het voor het kiezen: welke partijen kunnen de coalitie in?

Na een zinderende uitslagenavond is STIP de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in 2022. De partij wist het aantal zetels dat zij eerder al hadden te behouden, maar wist wel het aantal stemmen licht op te krikken naar 6745 stemmen. Hart voor Delft, D66 en nieuwkomer Volt waren de grootste groeiers in de Delftse raad. De uitslag is overigens nog voorlopig, komende maandag wordt meer duidelijk over de laatste restzetel die vloeit uit de laatste stemmen.

De spanning was om te snijden in het oude stadhuis. Wie de lijsttrekkers in aanloop naar de eerste uitslag zag, kon gezonde spanning opmerken. D66, GroenLinks, Hart voor Delft en STIP deden weinig voor elkaar onder en zaten elkaar constant op de hielen in de uitslagen. Even leek het er zelfs op dat lokale partij Hart voor Delft de grootste zou worden. Uiteindelijk moesten zij een zetel laten aan Volt. Laatstgenoemde partij neemt 2 zetels mee en komt daarmee als stevige nieuweling in de Delftse raad terecht.

Ida De Boer (STIP) is na haar overwinning vooral trots op de manier waarop ze de campagne hebben gevoerd, over de formatie laat zij nog weinig los. ‘Het persoonlijk contact was de sleutel in onze campagne. We zijn veel bij mensen langs geweest en hebben echt kunnen horen wat er speelt bij mensen. Daar hebben we op ingespeeld’, aldus de STIP-lijsttrekker over de winst.

D66 ziet ‘compliment van Delftenaar’
De Delftse bewoner ging overigens in minder grote getale naar de stembus ten opzichte van de vorige verkiezingen. Uiteindelijk bleef het opkomstpercentage steken op 51,6 procent, een minimale meerderheid van de Delftse bevolking. In 2018 gingen meer mensen naar de stembus, toen kwam het opkomstpercentage uit op 56,1 procent van de totale Delftse bevolking.

D66 wil daar geen conclusie aan vastknopen. Lijsttrekker Sivan Maruf spreekt namelijk van een boost in het vertrouwen voor de huidige coalitiepartijen. ‘Het is een beloning voor het harde werk binnen de coalitie. We zijn namelijk in totaal gegroeid wat betreft het aantal stemmen’, liet Maruf optekenen tijdens de uitslagenavond. Hij is van mening dat huidig beleid van de afgelopen vier jaar zijn vruchten heeft afgeworpen.

Hart voor Delft wil wethouder voor ouderen
Toch mag niet worden vergeten dat ook Hart voor Delft een stevige overwinning heeft geboekt met maar liefst vijf zetels, dat terwijl de laatste zetel nog vergeven moet worden. De partij wil inzetten op een nieuwe raadsperiode in de coalitie. Een wethouder kan worden geleverd wat de partij betreft. Volgens lijsttrekker Stoop kan Hart voor Delft (HvD) daarom optimistisch zijn.

‘De stad heeft voor ons gekozen’, opent Stoop (HvD) met zijn blik op de voorlopige uitslag. ‘Ik heb tegen bijna niemand iets persoonlijks, we staan dus voor bijna alles open in de onderhandelingen.’ De meest duidelijke inzet voor Hart voor Delft is een nieuwe wethouderspost voor ouderen in de stad. Dat is iets waar de andere partijen niets over zeggen in partijprogramma’s.

STIP en GroenLinks afwachtend over onderhandelingen
D66 ziet overigens wel een paar breekpunten in het programma van Hart voor Delft. Wat lijsttrekker Maruf betreft gaat de huidige coalitie dus door, GroenLinks en STIP zijn daarin milder. Zo moet Rinske Wessels (GroenLinks), nog maar zien wat er uit de coalitieonderhandelingen gaat ontstaan. ‘Dat gesprek moet gewoon gevoerd gaan worden. Dat ligt ook aan hoe zij (Hart voor Delft, red.) daar zelf in zitten’, oordeelt Wessels.

Een voortzetting van het huidige stadsbestuur lijkt overigens aannemelijk, gezien de huidige coalitiepartijen, Partij van de Arbeid, STIP, VVD, GroenLinks en D66 na deze verkiezingen nog steeds een meerderheid hebben met opnieuw 24 zetels in de raad. In plaats van de VVD als coalitiepartner is ook een combinatie met CDA en de ChristenUnie niet ondenkbaar. Over twee weken wordt meer duidelijk, na de eerste raadsvergadering. Dan zal een informateur vanuit STIP worden aangewezen en kunnen de onderhandelingen beginnen.