Sporten in het nieuwe jaar: Hoe houd je het vol?

De meeste mensen zien januari als de ideale maand om naar de sportschool te gaan. Sportschooleigenaar Simone Konings was woensdagochtend te gast in de radiostudio. Zij vertelt over de goede voornemens van mensen die gaan sporten, en hoe mensen dat volhouden.
Simone Konings en Frans van Rijnswou

Beginnen is één ding, maar volhouden is een tweede. Veel mensen willen werken aan hun gezondheid en zijn bereid een extra inspanning te leveren en weer in vorm te komen. In werkelijkheid werkt dit niet altijd. Slechts een enkeling kan ook daadwerkelijk zijn goede sportieve voornemens volhouden.

Sporten moet leuk zijn
Konings: “Met sporten is het belangrijk dat je iets doet dat je leuk vindt. Je hebt bijvoorbeeld ook mensen die van zichzelf vinden dat ze moeten sporten en dan wordt het lastig volhouden.” Als je het lastig vindt om je alleen aan te melden kun je je ook aanmelden bij een club waardoor je het sociale contact stimuleert. Konings: “Je kunt bijvoorbeeld sporten voor een bepaald doel zoals afvallen. Het is toch fijn als je dit samen kunt doen. Als je gaat beginnen met sporten is het vooral belangrijk dat je rustig aan opbouwt met af en toe even pauze. In beweging blijven en het met sociale contacten combineren helpt om langer vol te houden.”

Stijging van aantal aanmeldingen
Konings: “Een paar jaar geleden in januari en vlak voor de zomer kregen we juist in die periodes veel aanmeldingen. Je merkt dat er na de coronapandemie meer mensen zich door het gehele jaar door aanmelden. Vroeger hadden we een piek, en dat is nu niet meer zo.”