Spinactie voor kinderen met lichamelijke beperking loopt voorspoedig

Koos van der Burg (77) zamelt samen met zijn spinningclub geld in om Frame Runfietsen te kunnen kopen. Daarmee kunnen kinderen met een lichamelijke beperking sporten. Samen met Delftse voetbalverenigingen is er inmiddels al meer dan 5000 euro opgehaald. De actie loopt nog, er zijn nog vijf spinninglessen te gaan. Vanaf dinsdag 9 januari gaat de groep weer spinnen.
De spinactier bij de TU | Koos van der Burg

Frame Running is een sport waarbij gebruik wordt gemaakt van een soort driewielfiets. Deze is zonder pedalen. Kinderen met een lichamelijke beperking kunnen met zo’n apparaat lopen en rennen. Bij atletiekvereniging AV’40 worden de Frame Runninglessen gegeven, maar die hebben niet genoeg fietsen. Dit doordat deze erg duur zijn (meer dan 3000 euro per stuk) en omdat er veel animo voor is.

Voetbalvereniging
Waar Van der Burg deze actie eerst oprichtte met zijn eigen spinningclub, kwam er al gauw een donatie uit, voor hem, onverwachte hoek. “De selectie van Wippolder kwam een bedrag aan mij overhandigen van 150 euro. Dat ik dacht: ‘De selectie van Wippolder?’ En dat vond ik een goed idee. Toen ben ik bij de andere clubs gaan informeren.”

Zo kwam Van der Burg erachter dat er van ongeveer iedere voetbalclub in Delft en omstreken wel iemand op de spinning zat. “Ik zei: ‘Misschien kun jij ook wel effe kijken bij je cluppie.’ En het resultaat is dat er bij de eerste vijf lessen, vijf verschillende voetbalclubs deelnamen.” Alleen al door de acties van de voetbalclubs was er ruim 3000 euro ingezameld.

Deelname
Dat de (selectie)teams van de voetbalverenigingen meededen kwam als een verrassing. “Daarbij komen de vaste mensen van de spinningclub, die al meededen”, zegt Van der Burg. De deelnemers betalen elk 10 euro per les, waarvan honderd procent naar nieuwe Running Frames (de officiële naam van de fietsen) gaat. Al kunnen mensen ook sponsoren zonder zelf mee te doen (zie einde artikel).

“Het doel was eerst om twee fietsen aan te schaffen, dat is ongeveer 6500 euro. We gaan daar al aardig naartoe. We zitten er over na te denken om tegelijk schuin om het hoekie te kijken voor eventueel een derde fiets”, gaat Van der Burg verder. “Er hebben zich inmiddels twee nieuwe atleten aangemeld bij AV’40. Die willen we ook de kans geven om mee te kunnen doen.” Alle hulp is volgens Van der Burg dan ook welkom.

Spinning
De spinningclub is voornamelijk gericht op ouderen. Waar bij normale spinninglessen vooral housemuziek gedraaid wordt, draait de DJ bij de lessen van Van der Burg worden onder anderen Cliff Richard ,The Shadows en Peter Koelewijn gedraaid. Mensen die de spinninglessen (al dan niet als publiek) willen bijwonen, zijn van harte welkom. “Dinsdagochtend bij de TU Delft, van 10 uur tot maximaal half 12. Einde van de Mekelweg, bij X. Daarna drinken we nog een bakkie koffie, men kan ons altijd komen aanmoedigen”, zegt Van der Burg.

Verder zegt Van der Burg dat mensen zich altijd kunnen aanmelden om mee te spinnen. “Als ik het maar op tijd weet, dan kun je zo meedoen.”

Mensen die willen doneren kunnen dat doen door geld over te maken naar de rekening van de Sportraad van Delft: NL17 INGB 0000 2288 28. Van der Burg: “Penningmeester Guus Heemskerk staat ook op dinsdagochtend bij de club klaar om contante donaties in ontvangst te nemen.”