Speciale speeltuin aan Bizetstraat voor kinderen met autisme of ADHD én leeftijdgenootjes


Happy KidsCare, een organisatie die kinderen met ADHD, autisme en gezinnen begeleidt, heeft €10.000 euro ontvangen om in Delft een tuin op te knappen tot speciale speeltuin. Het gaat om een donatie van van het Rabobank Coöperatiefonds en is bedoeld voor de locatie aan de Bizetstraat in Delft. De speeltuin zal worden aangepast aan de wensen van kinderen met ADHD en autisme. “Ze kunnen hier ook spelen met kinderen uit de buurt'', zegt Judith Nieuwpoort van Happy Kidscare.

Spelen is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling. ‘’De kinderen spelen nu veel in de omliggende speeltuinen en komen dan in contact met buurtkinderen. We merken dat ze dat heel leuk vinden. De begeleiders betrekken de buurtkinderen vaak ook bij het spel. Dat kan een vertrouwd gevoel geven. We willen graag iets terug doen voor de buurt. Zo is dit initiatief tot stand gekomen,’’ zegt Judith Nieuwpoort tegen Omroep Delft.

Zintuigen prikkelen
De organisatie heeft een aantal begeleidingslocaties. Daar zijn de kinderen onder gelijkgestemden, krijgen ze begeleiding én hebben ze contact met leeftijdsgenoten in de wijk. Nieuwpoort: “De tuin wordt aangepast aan de wensen en eisen van de kinderen. Alle zintuigen worden geprikkeld, maar niet met te veel prikkels. Dankzij de donatie kunnen we nu een start en snelheid maken.’’

De speeltuin krijgt drie functies. Er is plek voor sport en spel, zoals een tafeltennistafel en een skelterbaan. Daarnaast is er ruimte voor natuur met veel bloeiende planten. En, de kinderen kunnen chillen bij een vuurplaats. Hier kunnen verhalen gedeeld worden en vergeet natuurlijk niet het roosteren van marshmallows. Klinkt gevaarlijk, maar Nieuwspoort verzekerd: ‘’Er is altijd water aanwezig en de vuurplaats is alleen onder begeleiding mogelijk. Op deze manier kan de veiligheid gewaarborgd worden. Het zal misschien niet voor alle kinderen geschikt zijn. Maar dat zal vanuit de praktijk blijken.’’

Lees ook: In Nederland hebben 23.000 kinderen geen veilig thuis, ook in Delft pleegouders gezocht >

De speeltuin is omringd met een hek. Er worden activiteiten georganiseerd, ook voor kinderen uit de buurt. Er komt ook een moestuin, kinderen uit de buurt mogen meehelpen en het geoogste mee mogen nemen. Het enige verschil met een andere speeltuin is dat het geen speeltuin is waar kinderen 24/7 terecht kunnen.

Skelterbaan
De kinderen van Happy KidsCare zijn bij het maken van het ontwerp betrokken geweest. Nieuwpoort: ‘’Ze hebben aangegeven wat ze belangrijk vinden voor in de tuin. Na het ontwerp, hebben ze aangegeven wat wel en wat niet leuk is. De skelterbaan vinden ze geweldig. De tafeltennistafel is ook in trek.’’

‘’We wilden de tuin opknappen en dat hebben we besproken met een aantal partijen in Buitenhof. Onder andere Rode Feniks en Harmen van der Laan. Van der Laan gaf aan dat heel veel kinderen niet buiten spelen, omdat ouders het te gevaarlijk vinden. De kinderen wonen in een flat en een ouder is niet altijd in de mogelijkheid om mee te gaan spelen. Het is een prettige oplossing, als dat in de tuin van Happy KidsCare kan, omdat er dan toezicht is en de ouders vanuit de flat uitkijken op de tuin.

Openingsfeest
De speeltuin moet volgende zomer gereed zijn. Als de omstandigheden het toelaten dan zal er een openingsfeest georganiseerd worden. ‘’Dit zullen we groots aanpakken! De kinderen van Happy KidsCare zullen hierbij ook aanwezig zijn,’’ zegt Nieuwpoort tegen Omroep Delft.