'Safe streets' in Delft: niemand meer een onveilig gevoel

Het is veel vrouwen (en ook sommige mannen) wel eens overkomen: je komt de kroeg of club uit en voelt je niet veilig op straat. D66 wil dat daar verandering in komt. ‘’Wat je ook draagt, hoe je je ook gedraagt, waar je ook heen gaat, op welke moment van de dag dan ook, iedereen moet zich ten alle tijden veilig voelen’’, aldus Melanie Oderwald van D66. Daarom wil de partij dat Delft een ‘safe streets’ stad wordt.

‘Safe Streets’ is een initiatief van onder meer de Delftse Soroptimisten om te zorgen dat iedereen zich vrij over straat kan bewegen zonder lastig gevallen te worden. Door mee te doen aan het initiatief, kan de gemeente zorgen voor bewustwordingen onder alle inwoners en door maatregelen te nemen in de openbare ruimtes, in samenwerking met relevante organisaties en vrouwen en meisjes zelf.

Eerder deze maand besprak de commissie de schokkende cijfers van verkrachtingen onder studenten. Volgens Amnesty heeft maar liefst 11% van de vrouwelijke studenten tijdens haar studietijd seks gehad tegen haar wil. Het blijkt dat slachtoffers vaak geen aangifte doen omdat dat te ingewikkeld is. D66 vraagt daarom aandacht om het gat tussen meldingen en aangiftes van verwachtingen te verkleinen zodat het seksueel geweld niet onbestraft blijft. ‘’We moeten drempels wegnemen zodat slachtoffers van verkrachtingen met goede ondersteuning aangifte kunnen doen, zegt Oderwald stellig.

In de vergadering toonde de meeste partijen bezorgdheid over de situatie voor vaak jonge vrouwen. Stadspartij Hart voor Delft bracht ter sprake dat studentenverenigingen blijven doorschenken zodat studentes kwetsbaar worden en er een gebrek is aan controle daarop. Oderwald: “De schuld bij een slachtoffer leggen is ontzettend kwetsend en schadelijk. Politici moeten hun verantwoordelijkheid nemen om deze schuld te bestrijden. Want we komen er alleen als we de schaamte en schande op de juiste plek leggen: bij de daders en hun handlangers. Zo langzamerhand heb ik genoeg van dat alsmaar studenten bashen.”

Dweilen met de kraan open
Uit onderzoek blijkt dat met name mannen tussen de 18-26 jaar intimiderend gedrag vertonen, en dan vooral in groepsverband. Met bewustwordingscampagnes en trainingen wil D66 straatintimidatie voorkomen: ''Naast het handhaven en bestraffen is er nu nog geen rol voor deze specifieke doelgroep weggelegd in de bestaande plannen en aanpak. Dat moet anders. De rol van daders is bepalend. Meiden kunnen weerbaarheid trainen dat het een lieve lust is, maar als we straatintimidatie willen stoppen moeten we deze risicojongens ander gedrag aanleren. Anders blijven we dweilen met de kraan open.’’

Treurige zaak Wethouder Lennart Harpe heeft toegezegd dat hij zal uitwerken hoe Delft zou kunnen deelnemen aan de ‘Safe streets’. ‘’Het is goed dat de wethouder vanuit realisme op de huidige financiële beperkingen van Delft kijkt naar initiatieven in de stad. Het is van oudsher een verantwoordelijkheid van de gemeente om te zorgen voor de openbare orde en veiligheid en het is treurig dat Delft de basistaak van veiligheid niet zonder meer kan uitvoeren’’, aldus Oderwald.

Kijk voor meer informatie over ‘Safe Streets’ op www.safestreets.unwomen.nl