Wat betekent de val van Rutte IV voor Delft? Sivan Maruf (D66), Bert van der Woerd (Christenunie) en Gerrit Jan Valk (CDA) reageren op de val van het kabinet en uiten zorgen over gevolgen voor Delft in Delft Centraal. Ook hebben ze het kort over het besluit van Rutte om uit de politiek te stappen.

De grootste schuldige is volgens deze raadsleden de VVD. Maruf noemt de handelwijze van deze partij ‘roekeloos’. ‘Het was een kwestie van punten op de i zetten', zegt Van der Woerd over het asielbeleid. Het voelt voor hem en zijn collega’s daarom wrang dat het kabinet juist over deze horde struikelde. Er is een vermoeden dat er meer speelt dan alleen onenigheid over dit onderwerp. Raadslid Valk wijst erop dat de coalitiepartners van de VVD er niet goed voorstaan in de peilingen. De Delftse raadsleden vrezen daarom dat er een cynisch politiek spel werd gespeeld in Den Haag.

Rode lijn
De VVD was niet de enige met een rol in de val van het kabinet. Van der Woerd geeft commentaar op de rol van zijn Christenunie: 'Wellicht waren ze te stellig in het aangeven van de rode lijn’. Hiermee wil hij zeggen dat het voor de onderhandelingspartners te duidelijk was wat er gebruikt kon worden om hen te forceren de stekker uit het kabinet te trekken.

Midden in het gesprek komt het nieuws binnen dat Rutte niet terug zal keren als premier. De drie heren geven kort duiding aan dit nieuws. Valk zegt ‘de koek is op een gegeven moment gewoon op’. Van der Woerd noemt het ‘een wijs besluit’ om op te stappen, omdat de situatie anders alleen verder zou escaleren. Maruf wijst erop dat Rutte op deze manier zijn eigen afscheid regisseert.

Gevolgen voor Delft
De drie raadsleden maken zich zorgen over wat de val van het kabinet voor Delft betekent. Ze zijn niet bang dat deze gebeurtenis de verhoudingen in de raadszaal op scherp zet. Wel vrezen ze dat middelen die ze van het rijk zouden krijgen nu niet meer komen. Maruf noemt hierbij in het bijzonder het verbetertraject in Delft West. Hij vreest dat dit nu op losse schroeven komt te staan.

Carmen Sjardijn, de programmadirecteur van dit verbetertraject, zegt in een reactie dat zij deze zorg niet deelt. Dit verbetertraject is onderdeel van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. Sjardijn zegt 'Het bijzondere van het NPLV is dat het verder reikt dan dit kabinet.' Zij zegt daarom dat zij en burgermeester Marja van Bijsterveldt zich hierover geen zorgen maken

Raadslid Valk zegt wel dat de Nederlandse gemeenten alsmaar meer verantwoordelijkheden krijgen. Hierdoor is onzekerheid over afspraken met de rijksoverheid onwenselijk. In de kaderbrief is rekening gehouden met een hoop incidentele middelen van het rijk en wat daar nu mee gebeurt staat op spanning.

Asielbeleid
Het punt waarover het kabinet is gevallen is asielbeleid. Het is moeilijk woningen te vinden voor asielzoekers, terwijl we al in een wooncrisis zitten. Toch wil Maruf wegblijven van een link tussen de vluchtelingen- en wooncrisis. Hij stelt dat het woningtekort een gevolg is van het tien jaar geleden nalaten genoeg te bouwen voor de toekomst. Delft is volgens hem wel actief bezig woningen voor asielzoekers te realiseren. Hij geeft als voorbeeld 100 nieuwe woningen op de TU campus. 

Delft is echter niet alleen in de regio. Van der Woerd zegt dat het belangrijk is instromers te verdelen over het land, zodat er lokaal genoeg voorzieningen zoals woningen en toegang tot scholen zijn, zonder dat het draagvlak in de samenleving verdwijnt. Op die manier kunnen families van asielzoekers volgens hem herenigd blijven worden. Dit is van belang want ‘Een baby hoort bij zijn moeder, kinderen horen bij hun ouders.’