Rietveld verlangt naar terugkeer: “Driekwart van ons publiek kwijt’

Het kleine Rietveld Theater in Delft is 75 procent van zijn trouwe publiek kwijtgeraakt na de verhuizing vanuit de binnenstad naar de Schieweg. “Afgelopen jaar hebben we 20 van onze daar geplande voorstellingen moeten afzeggen”, aldus theatervoorzitter Monique Eikenboom woensdag 19 juni in een radio/tv-uitzending van Omroep Delft.

Het Rietveld Theater wil terug naar de gracht in de binnenstad | Foto: Henk de Kat
Het Rietveld-bestuur wil ook daarom zo snel mogelijk terug naar haar oude stek aan het Rietveld. In afwachting van een al jaren spelend verbouwingsbesluit over die locatie, dat de gemeente moet nemen, huist dit Delftse vestzak-theater nu tijdelijk in Hal015, een tot theaterzaal omgetoverde loods aan de Schieweg.  

 

Afstand 
Mogelijk speelt de afstand daarheen voor het binnenstad publiek een rol. “We weten eigenlijk niet precies waarom een groot deel van ons publiek daar nu weg blijft, maar we zien wel dat vooral onze kleinschalige producties niet zo lekker uit de verf komen in Hal015. Cabaret bijvoorbeeld loopt door de mindere interactie met het publiek niet zo goed als in het intiemere Rietveld”, zegt Eikenboom in het vraaggesprek met interviewer Frans van Rijnswou. “Hoewel Hal015 ook weer niet zo heel groot is, en succesvol, maar niet voor de programmering die het Rietveld theater voor zijn rekening neemt”. 

 

De bestuursvoorzitter wil daarom zo snel mogelijk terug naar de binnenstad. De gemeenteraad heeft dat idee deze week in grote meerderheid gesteund, door cultuurwethouder Frank van Vliet op te dragen om alvast de verbouwingsplannen verder uit te werken zodat het Rietveld meteen kan worden herbouwd als dat besluit eind dit jaar wordt genomen. Het gemeentebestuur maakt dan een totale afweging over de toekomst van de theater-accommodatie in Delft. Dat betreft het grote stadstheater De Veste (dat volgens B en W complete nieuwbouw moet krijgen; kosten 67-85 miljoen), het Rietveld Theater (verbouwing van de locatie aan de binnenstadsgracht kost geen 1,8 miljoen zoals eerder beraamd, maar 5 miljoen euro) en dan nu ook Hal015. 

 

Eigen weg 
De organisatie achter die pop-up plek is de al in 2004 opgerichte stichting Theaternetwerk, waaruit later het Rietveld Theater is voortgekomen. Die twee waren tot nu nog nauw verbonden: Rietveld is momenteel onderhuurder van de door Theaternetwerk gerunde oude Kabelfabriek-loods. Uit een gesprek van Omroep Delft na afloop van de recente raadsvergadering, kwam echter naar voren dat stichting Rietveld Theater en stichting Theaternetwerk in de nabije toekomst een eigen weg willen volgen. Dat komt neer op het Rietveld Theater terug naar de binnenstad, en los daarvan een soort voortzetting van de ‘andere’ programmering van Hal015 – zoals met muziekconcerten – op een plek in de grootschalige nieuwbouw met wonen, werken en ook cultuur, die als onderdeel van het totale ‘Schieoevers-project’ door de gemeente is gepland op het voormalige Kabelfabriek-terrein. 

Hier is het hele gesprek met de Rietveld-voorzitter te beluisteren.