Relatieve rust op Delftse arbeidsmarkt

Door: Bart Jutte

 

De tweede coronagolf is helaas nog in volle gang. En dat raakt natuurlijk ook de werkgelegenheid. Omroep Delft is daarom zelf in de cijfers van werkzoekenden gedoken en heeft Patricia Ladan geïnterviewd, districtsmanager bij het UWV voor onze regio.

Het blijkt dat Delft tot nu toe relatief goed door de tweede coronagolf is gekomen. Patricia Ladan geeft aan dat er een lichte toename is in de WW, maar geen toename is in ontslagaanvragen specifiek in Delft. De onzekerheid blijft wel groot. De vraag is hoeveel vet bedrijven nog op de botten hebben.

Uit eigen onderzoek van Omroep Delft naar werkzoekenden op werk.nl kwam eenzelfde beeld naar voren. Wel zijn de onderlinge verschillen groot tussen groepen. In het onderzoek zijn telkens de stijgingen en dalingen ten opzichte van de start van een periode berekend. Het gaat bij de grafieken om de trends. Precieze aantallen zijn niet te herleiden, doordat kleine groepen worden weggelaten vanwege privacyredenen. Ook meldt niet elke werkzoekende zich aan op werk.nl en kunnen dubbeltellingen plaatsvinden bij de beroepen.

Werkzoekende per leeftijdsgroep.
 

Bij medewerkers onder de 40 jaar is de daling in werkzoekenden het sterkst. Maar zij krijgen ook de grootste stijging voor hun kiezen in het voorjaar.

 

Werkzoekende per beroepsgroep
 

Bij de beroepsgroepen zie je dat sprake is van een daling bij de meeste groepen ten opzichte van begin juni. Bij de beroepsgroep managers wordt de daling voornamelijk veroorzaakt doordat meer projectmanagers en marketingmanagers werk hebben gevonden. Financieel-administratief medewerkers, medewerkers klantenservices en commercieel medewerkers zorgen voor een daling bij de beroepsgroep Professionals.

In Delft zijn sowieso weinig technici werkzoekend. In de tweede golf is dat aantal verder afgenomen door grafisch vormgevers die werk hebben gevonden. Bij de beroepsgroep vakmensen zorgden productiemedewerkers voor een daling.

 

Bij de elementaire beroepen viel op dat meer schoonmakers die werken bij bedrijven en instellingen zonder werk zijn komen te zitten.

Werkzoekenden per Opleidingsniveau
 

Als je kijkt naar werkzoekenden per opleidingsniveau, dan zie je dat Delftenaren met een HAVO of VWO diploma als hoogste opleiding het lastig hebben. Inwoners met HBO of een hogere opleiding doen het relatief goed in de tweede golf.

 

Werkzoekenden qua baanomvang (uren per week)
 

Het valt op dat werkzoekenden die aan de bak zijn gekomen vanaf juni, relatief vaak een kleine baan hebben van maximaal een dag per week. Concluderend lijkt sprake van enige rust op de Delftse arbeidsmarkt na de scherpe stijging in het voorjaar. Maar de onzekerheden naar de toekomst toe blijven onverminderd groot.

 

Het onderzoek naar de UWV data is uitgevoerd door Bart Jutte in samenwerking met Jorik Meijers.

 

In de uitzending van Delft Centraal van woensdag 25 november kun je het bijbehorende radio-interview met Patricia Ladan terugluisteren.