Reinier de Graafziekenhuis gaat door met reguliere zorg ondanks coronamaatregelen

Vanwege het toenemende aantal coronapatiënten liet het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) vandaag aan de media weten dat de reguliere zorg in ziekenhuizen wordt gestaakt. Het Reinier de Graafziekenhuis Delft laat weten wel nog steeds reguliere zorgpatiënten te ontvangen.

Voorzitter van het LNAZ Ernst Kuipers, liet aan het NRC weten dat het landelijk nodig is om de reguliere zorg te staken met het oog op het groeiend aantal coronapatiënten dat op dit moment wordt opgenomen in het ziekenhuis. Kuipers verwacht in de eerste week van januari al een piek qua ziekenhuisbezetting.

Blaasontstekingen

Het staken van reguliere zorg betreft de zogeheten ‘electieve zorg’ die niet spoedeisend is en daarom niet direct hoeft plaats te vinden. Het uitstellen van deze electieve zorg brengt vervelende consequenties met zich mee. Zo vertelde Tracey de Vroedt (52) aan de NOS dat ze al maanden wachtte op haar hartoperatie door de coronaprioriteit binnen de ziekenhuizen.

Ook Frans Krapels (71) vertelt dat hij maanden moest wachten op zorg. Hij liep maanden rond met een vernauwde plasbuis waardoor het continu voelde alsof hij blaasontstekingen had en moest hierdoor zelfs met zeil op zijn autostoel rijden omdat hij soms wel drie keer per week in zijn broek urineerde.

Inkrimpen

Het staken van de electieve zorg heeft zelfs ook dodelijke consequenties. Zo verloor Henry Bakker (66) haar man Ger (71). Ger moest geopereerd worden aan zijn galblaas maar deze operatie werd meerdere keren uitgesteld. Hij belandde uiteindelijk te laat in het ziekenhuis bij de spoedeisende hulp die niets meer voor hem kon betekenen. Toch is het inkrimpen van de electieve zorg volgens Kuipers nodig om zo voldoende (gespecialiseerde) zorgpersoneel beschikbaar te houden en de groei van het aantal patiënten de komende weken aan te kunnen.

De minister van Medische Zorg en Sport Tamara van Ark, sluit zich aan bij de argumenten van Kuipers. In een brief laat zij weten: ‘’De signalen die ons bereiken vanuit de zorg, namelijk dat ondanks alle inzet die dagelijks door alle partijen in de zorg wordt geleverd, de druk – binnen en buiten het ziekenhuis - zo hoog is dat nu aanvullende maatregelen nodig zijn, zijn voor eenieder pijnlijk maar zeer helder en nopen tot actie’’.

Traumazorg

Het Reinier de Graafziekenhuis gaat dus niet mee in dit landelijke beleid. Het ziekenhuis reageert als volgt op de oproep van het LNAZ: ‘’In dit bericht laten we u weten dat de afspraken en operaties, die in ons ziekenhuis gepland zijn, doorgaan. Wij benadrukken dat ook traumazorg, verloskundige en oncologische zorg doorgaan. Als verdere afschaling van onze reguliere zorg noodzakelijk zou zijn, kijken onze specialisten zorgvuldig of het medisch verantwoord is om een operatie of afspraak af te zeggen,’’ aldus het Reinier de Graafziekenhuis in het persbericht.