Protest tegen Iran op de Markt vanwege dood Mahsa Amini

Op zondagmiddag 25 september vond op de Markt in Delft een protestactie plaats tegen de dood van de 22-jarige Mahsa Amini in Iran. In een grote kring voor het stadhuis stond een grote groep mensen met borden met daarop protesten. In het midden van de kring stonden kaarsen in een hart.

Masha Amini stierf vorige week nadat ze in Iran door de religieuze politie was opgepakt omdat zij haar hoofddoek niet juist droeg. De betogers op de Markt riepen leuzen in het Perzisch. In tal van steden in ons land en in Iran betogen mensen tegen het regime in Iran. Amini overleed enkele dagen nadat ze door de religieuze politie was gearresteerd. Volgens de betogers zou ze daarbij een klap op haar hoofd hebben gekregen. Door de klap zou ze hersenschade hebben opgelopen en in een coma geraakt. In Iran ontkent de politie het gebruik van geweld en zegt dat de vrouw een natuurlijk dood stierf.

Zeker 35 doden

Bij de protesten in Iran zijn de afgelopen tijd honderden mensen gearresteerd. Volgens autoriteiten in Iran zouden er bij de demonstraties ook zeker 35 mensen om het leven zijn gekomen. Mensenrechtenorganisaties denken dat het werkelijke aantal hoger ligt.
Foto's : Frans van Rijnswou