Prijswinnaars over hun klimaatonderzoeken

De energievoorziening in Nederland gaat op de schop en het klimaat is sterk aan het veranderen. Dit vraagt om grote aanpassingen en nieuwe technieken. De TU Delft is met 1000 onderzoekers actief om hier een bijdrage aan te leveren. Tachtig jonge onderzoekers deden mee om de prijs voor de beste publicatie op de gebieden energie en klimaatactie. Omroep Delft sprak een paar onderzoekers die in de prijzen vielen.

Drie onderzoekers over hun onderzoek:

1. Windparken optimaliserenHet aantal windparken neemt snel toe en voor de Nederlandse kust is een groot aantal nieuwe parken gepland. Maar hoe haal je nu het meeste energie uit zo’n windpark. Maarten van den Broek ontwikkelde een algoritme om windmolens beter te benutten door ervoor te zorgen dat ze elkaar minder in de weg zitten.  Dit leidt uiteindelijk tot een paar procent meer energieproductie. Dit lijkt weinig, maar is eigenlijk een gratis extra windmolen bij een flink windpark.
2. Groener vliegen door slimmer vliegen
Jin Maruhashi, winnaar van de beste klimaatactie publicatie van de TU Delft, heeft de effecten van stikstofuitstoot (NOx emissies) bij vliegtuigen onderzocht. Het blijkt dat deze uitstoot zeker niet vergeten mag worden qua impact op de opwarming van de aarde. NOx emissies zijn zelfs vergelijkbaar met de impact van CO2 op de korte termijn. Ook blijkt de vliegroute een grote invloed te hebben op de broeikasgassen die een vliegtuig veroorzaakt. Slimmer vliegen kan de schadelijke effecten van vluchten terugdringen.
3. Zonnepanelen en Landbouw: een win-win?
Alex Katsikogiannis heeft onderzoek gedaan naar synergie tussen zonnepanelen en landbouw. Traditionele op de grond bevestigde zonnepanelen roepen weerstand op bij boeren en anderen, maar het blijkt dat zonnepanelen en gewassen elkaar juist kunnen helpen. Zonnepanelen kunnen voor schaduw zorgen en voorkomen dat veel water verdampt. Gewassen zorgen voor lagere temperaturen en dit leidt tot hogere opbrengsten van zonnepanelen. Als ze koelerer zijn, produceren ze meer stroom. De mogelijk synergie hangt wel af van veel factoren, zoals de locatie op aarde en de te verbouwen gewassen.