Podcast Delfts Kwartiertje: waar gaan de onderhandelingen inhoudelijk over?

Nu STIP, D66, GroenLinks, de PvdA en de ChristenUnie met elkaar aan het onderhandelen zijn, is het tijd om op tafel te leggen wat de onderhandelonderwerpen min of meer inhouden. In de nieuwe aflevering van ‘Delfts Kwartiertje’ zien oud-raadslid Boris van Overbeeke en journalist Merijn Kramer dat met name de stadsfinanciën een moeilijk onderwerp gaan zijn.
Verkenner Pieter Guldemond bracht met zijn rapport al 4 grote thema’s naar buiten die cruciaal gaan zijn voor de onderhandelingen die nu volgen. Hij zag dat de stad een grote opgave heeft wat betreft het rechttrekken van de stadsfinanciën, een wooncrisis om mee te dealen, een verregaande energietransitie en daarnaast willen alle partijen ook graag iets doen aan kansenongelijkheid.

De geldproblemen van Delft gaan al langer terug, zo legt Boris van Overbeeke uit. ‘Het begon eigenlijk allemaal bij de treintunnel. Die viel veel duurder uit dan men had voorzien. Het zorgde ervoor dat Delft tot 2016 een totale bezuinigingsopgaaf had van 56 miljoen euro’, legt het oud-D66-raadslid uit.

Focus op wat niet meer kan
In ‘Delfts Kwartiertje’ zien Van Overbeeke en Kramer dat het gebrek aan geld op alles afstraalt, of het nu gaat om de wooncrisis, kansengelijkheid of de energietransitie. Op alle onderwerpen zullen de partijen rekening houden met de vraag: ‘Wat kunnen we niet doen, en wat moeten we doen?’. Benieuwd hoe het staat met de onderhandelingen: luister dan hieronder de aflevering!