Plan voor nieuw buitenbad door sterke bevolkingsgroei van Delft

Delft krijgt weer een buitenbad. In 2024 start een zoekactie naar een geschikte plek, die voldoende ruimte biedt. “Het moet een locatie worden die goed bereikbaar is, en waar ook kinderen van een jaar of twaalf zelfstandig naar toe kunnen.”

Dat heeft wethouder Martina Huijsmans bij Omroep Delft gezegd in een radio-interview over de gemeentebegroting voor komend jaar. Op de vraag of de Kerkpolder daarbij in beeld is: “Dat zou een mooie plek kunnen zijn.”

Groei stadsbevolking
De zoekstudie heeft niet zozeer te maken met het nog altijd bestaande probleem van de Delftse Hout, waar blauwalgen in die plas nogal eens het zomerse zwemmen belemmeren. Het plan voor een nieuw buitenbad is nu vooral ingegeven door het vooruitzicht van een aanzienlijke groei van de stadsbevolking. Huijsmans, die ook wethouder ruimtelijke ordening is, heeft afgelopen jaren zelf de grondslag gelegd voor die groei met de planning van duizenden nieuwe woningen en bedrijfsruimten.

Stedelijke uitbreiding
Deze stedelijke uitbreiding moet vooral komen langs de Schie, in de strook van de Kabelfabriek en de Zegwaard loodsen. In de lokale miljoenennota voor 2024 benoemt het gemeentebestuur nog eens dat in die strook behalve veel (hoogbouw)woningen ook ‘betaalbare’ plekken moeten komen voor kleine maak-bedrijven.

Andere nieuwbouw komt langs het spoortunnel-tracé (op het treindak zelf mag dat niet) tussen de stations Delft Centraal en Delft Campus. Daarmee is al begonnen, als verlenging van de woningbouw die afgelopen jaren is gerealiseerd rondom de Nieuwe Gracht tussen Delft Centraal en de Westlandseweg.

130.000 inwoners
Het inwonertal van Delft heeft jaren rond de 100.000 inwoners geschommeld, inclusief studenten. De groei gaat nu al hard. Vooral de huizenbouw afgelopen jaren rond de Nieuwe Gracht heeft ertoe geleid dat Delft recent voor het eerst de 107.000 inwoners is gepasseerd, aldus de wethouder in het interview.

“En dat worden er in de toekomst 130.000. Dus we krijgen steeds meer mensen die leuke dingen willen in de stad, én die op warme dagen ook verkoeling zullen zoeken. We gaan niet over een week al zo’n buitenbad bouwen, maar we moeten met het oog op de toekomst nu al wel zo’n recreatievoorziening gaan plannen.”

Ontwerpfase

Delft had tot enkele jaren geleden een buitenbad. In de Kerkpolder. De gemeente sloot dat per 1 januari 2019, alleen het binnenbad-gedeelte is er van over. Het tweede binnenbad van de stad is het Sportfondsenbad aan de Weteringlaan. Al langer leven bij de gemeente gedachten om die twee zwemvoorzieningen te laten opgaan in één nieuw, groot badcomplex, bestaande uit een binnenbad en indoor sportvoorzieningen. Dat moet komen aan de Maria Duystlaan. De gemeente en Sportfondsen werken daarvoor samen, de plannen verkeren in de ontwerpfase. Een buitenbad op deze locatie is door gebrek aan ruimte niet mogelijk, licht een woordvoerder van de gemeente toe.