Piepkleine drones om gewassen te beschermen komen uit Delft

Gewassen beschermen door piepkleine drones die lijken op libellen in te zetten. Dat lijkt bijna science fiction, tóch is het werkelijkheid. Sterker nog, ze zijn al even in gebruik en worden binnenkort zelfs vernieuwd.

‘Flappy Project’, zo heet het project waar onder andere Inholland Delft-lector Mauro Gallo bij betrokken is. Gallo is ervan overtuigd dat in de toekomst meer gewassen in kassen verbouwd gaan worden. “Hierbij zorgen de ‘Flappy Wing’-drones voor monitoring, het voorkomen van problemen en dat tuinders een seintje krijgen wanneer ze het best kunnen oogsten”, aldus Gallo. “We willen de drones kleiner maken en ze gaan uitrusten met piepkleine camera’s. Zo kan een boer of tuinder nóg beter zien waar er problemen met de gewassen zijn.”

De drones moeten dus nóg kleiner worden om goed tussen de planten door te vliegen. Dit betekent wel dat er een manier gevonden moet worden om genoeg energie op te wekken. Op deze manier wordt het project zo effectief en duurzaam mogelijk.

Nodig
Vernieuwende technieken zijn nodig, want er verandert veel in de land- en tuinbouw. “Met de groeiende wereldbevolking en de toenemende vraag naar voedsel is het essentieel dat de productie in de land- en tuinbouw omhooggaat”, zegt Gallo. “Bovendien worden telers steeds meer beperkt in het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Dit vraagt om een alternatieve, duurzame aanpak.’

Zelf bestrijden de drones geen insecten. Gallo: “Boeren of tuinders krijgen een seintje van de drone en zien zo waar er ongedierte zit. Op deze manier kunnen ze vroeg beginnen met bestrijding. Dit kan met biologische bestrijdingsmiddelen en hoeft dus niet met zware chemische pesticiden.”

Presentatie
Tijdens een grote onderwijsconferentie in Rotterdam van 26 tot 29 september zal Gallo zijn idee presenteren. Op deze conferentie komen deelnemers uit onder andere Frankrijk, Tsjechië, Spanje, Zweden en Mexico af.

Mauro Gallo
Mauro Gallo