Opnieuw een LHBTI-incident in Delft, kunst beklad met hakenkruizen

Opnieuw is er een incident tegen de LHBTIQ+-gemeenschap in Delft. Een paar maanden geleden werd er een regenboogvlag in de brand gestoken, nu is er een elektriciteitshuisje met kunst die refereert aan de LHBTIQ+-gemeenschap beklad met hakenkruizen. Ook zijn de regenboogvlaggen erop rood gespoten.
Het kunstwerk bij tramhalte Prinsenhof © DWH

'Delft heeft natuurlijk verschillende elektriciteitskastjes die beschilderd zijn, die staan door de hele stad. We kregen een mailtje van iemand die wij zelf niet kenden, die dit had gezien', vertelt Rory Baart van DWH Delft, de Delftse belangenvereniging voor de LHBTIQ+-gemeenschap.

'Wat er is beklad is ook heel specifiek, de regenboogvlaggen zijn bijvoorbeeld rood geverfd. Kussende koppels zijn hakenkruizen overheen of boven beklad, dat is nogal apart', gaat hij verder. Volgens hem komen dit soort incidenten met enige regelmaat terug.

Gemeente maakt schoon
Ook is de gemeente eropaf gestuurd om het kastje schoon te maken. Maar dat brengt wel het risico mee dat het kunstwerk opnieuw gemaakt moet worden. Joost Konings maakte het kunstwerk en baalt ervan dat het elektriciteitshuisje is beklad.

'Dit is gewoon heel erg kinderachtig, dit soort vandalisme', vertelt Konings. Volgens hem hebben een melder en de gemeente Delft inmiddels aangifte gedaan. 'De gemeente heeft mij gevraagd om het te herstellen, maar eerst gaat de kunstwacht kijken of alleen de rode verf eraf kan. Zij gaan in elk geval kijken of het te redden is. Als dat lukt ga ik kijken of ik het kan bijwerken.'

Gebeurt niet heel regelmatig
Volgens een woordvoerder van de politie is het niet zo dat er vaker aangifte wordt gedaan van dit soort praktijken. 'Dat beeld hebben wij niet, wel hadden we een tijd terug natuurlijk het verhaal met de regenboogvlag. Maar dat bleek een uit de hand gelopen grap te zijn, de dader had daarvoor zijn excuses aangeboden en ging in gesprek.'