Oplichters uit Delft en Den Haag horen straf voor grootschalige fraude

De 22-jarige Delftenaar Galiil A. is veroordeeld tot 14 maanden gevangenisstraf voor oplichting via Marktplaats. Zijn 19-jarige Haagse mededader Davey de R is veroordeeld tot 6 maanden voorwaardelijk en een werkstraf van 240 uur. Het tweetal werd op 9 november van dit jaar in hun woning aangehouden. Het duo misleidde hun slachtoffers door een screenshot te tonen van een nepoverboeking via ABN AMRO. In werkelijkheid was er geen geld overgemaakt. De oplichters sloegen niet alleen hun slag in Delft en Den Haag, maar ook in Rijswijk, Bussum en Urk.

 

Werkwijze daders

De werkwijze van de oplichters was steeds hetzelfde. Ze benaderden mensen die op Marktplaats een of meer telefoons dan wel laptops aanboden. Zodra ze met hen in contact kwamen, boden ze extra geld als zij de telefoon even komen brengen naar een adres in een flat.

Later bleek dat de verkopers geen geld van de mannen hadden ontvangen en de screendump van de bankoverschrijving vervalst. Verkopers die vervolgens teruggingen naar de flat, ontdekten dat niemand in de flat iets afweet van de verkoop.

 

Delftenaar (28) gearresteerd voor oplichting via Marktplaats>