Onderwijsdirecteur Joris Melkert over verbod vrouwenquotum: ‘teleurstellend’

De faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft had plannen om de instroom van vrouwelijke studenten te verhogen. Dat wilde men doen met een voorkeursbeleid, door 30 procent van de plaatsen voor nieuwe studenten te reserveren voor vrouwen. De faculteit is echter teruggefloten door de Onderwijsinspectie, want volgens de Wet op het Hoger onderwijs mag dit niet.
TU Delft / Joris Melkert | © Unsplash / Marcel Krijger

Onderwijsdirecteur bij de TU Delft, Joris Melkert, is teleurgesteld over het oordeel: “Het gaat nu nog een aantal jaar duren. Natuurlijk is dit een teleurstelling vanwege de plekken die we hadden willen geven aan capabele jonge vrouwen, maar dat gaat nu nog even niet.” Want, zo vertelt hij, er zijn nog te weinig vrouwen die deze studie doen. “De balans is momenteel echt hopeloos ver te zoeken. Dat weten we overigens al heel lang en het wordt tijd dat we daar wat aan gaan doen.”

Doorschuiven naar het volgende Kabinet
Waar nu tegenaan gehikt wordt, is dat de huidige wetgeving niet toestaat dat er een vrouwenquotum in het hoger onderwijs mag zijn. Dit in tegenstelling tot het bedrijfsleven, waar de wet ingroeiquotum (het vrouwenquotum) geldt, en dus een derde van de top een vrouw moet zijn. In correspondentie met de TU heeft demissionair minister van Onderwijs Dijkgraaf laten weten deze wetgeving voor het hoger onderwijs door te schuiven naar een volgend kabinet. De TU gaat echter het liefst zo snel mogelijk met de minister in gesprek.

Melkert: “een paar weken nadat wij aankondigden om het vrouwenquotum in te voeren schreef de minister een brief aan de Tweede Kamer. In feite geeft hij daarin de opdracht aan universiteiten en hbo’s om meer werk te maken van diversiteit in hun studentenpopulatie. (…) Alleen zegt hij ergens aan het eind, weggestopt in de brief: ‘ik zie dat dit in de maatschappij al heel gebruikelijk is om te doen, op sommige plekken zelfs verplicht. Maar de Wet op hoger onderwijs staat dit niet toe.”

Ondanks dat Melkert teleurgesteld is over de huidige stand van zaken, respecteert hij het oordeel van de Onderwijsinspectie. “Als de inspectie netjes vraagt om dit niet te doen, dan doen we het niet. Dan gaan we netjes in gesprek om te kijken hoe we de volgende stap kunnen nemen.”

Luister hier naar het hele interview.