Nog veel vragen van bewoners over weren auto's uit binnenstad: 'Wachten al twee jaar op antwoorden'

De gemeente wil de binnenstad van Delft autoluw maken, maar de bewoners hebben grote twijfels over de haalbaarheid van de plannen en voelen zich totaal niet gehoord. Belangenverenigingen van bewoners proberen al twee jaar zonder succes antwoord te krijgen op hun vragen. Tijdens de commissievergadering donderdagavond spraken alle raadspartijen hun onbegrip en verontwaardiging uit over de situatie. Verantwoordelijk wethouder Frank Van Vliet ging door het stof en belooft beterschap.

'Wat hier gebeurd is, is absoluut verkeerd', zei wethouder Frank van Vliet. Hij gaf aan dat de belangenverenigingen voor kerst antwoord gaan krijgen op de laatste brief die ze afgelopen juli hebben gestuurd. Van Vliet denkt dat de slechte participatie komt doordat meerdere wethouders verantwoordelijk waren voor de plannen. Hij zegt vanaf nu als enige verantwoordelijk te zijn.

De belangenverenigingen De Oude en De Nieuwe Delft, Binnenstad Noord en Zuidpoort hebben grote zorgen. Het is de bedoeling dat de gehele binnenstad autoluw wordt en dat alle parkeerplekken verdwijnen, te beginnen met het zuidelijk deel van de binnenstad. Op dit moment is alleen het gebied rondom de markt autoluw.

Slecht ter been
Volgens de gemeente is er genoeg plaats in de parkeergarages voor de bewoners, maar die hebben daar grote twijfels over. Ze vragen zich ook af hoe mensen die slecht ter been zijn straks bij hun auto moeten komen omdat sommige huizen op tien minuten afstand liggen van een garage.

Al twee jaar lang proberen de bewonersverenigingen een onderbouwing te krijgen van de gemeente, zonder succes. ‘Het doet met ons als bewoners ook wel wat: Worden we wel serieus genomen?' zegt Geraldine Post van belangenvereniging De Oude en Nieuwe Delft. Omdat antwoorden uitblijven hebben de bewoners vorige week besloten de cijfers zelf maar op te eisen door een WOB-verzoek in te dienen. De bewoners geven aan gehoord te willen worden en willen dat met hun inbreng iets gedaan wordt.

Partijen hebben onbegrip
Alle partijen van de gemeenteraad spraken donderdagavond hun onbegrip uit over de situatie. 'Het is ernstig dat het zover gekomen is’, zei JanGeert van der Post van het PvdA. Kyra Gremmen van Volt: 'Hoe gaan we voorkomen dat inwoners opnieuw buitenspel komen te staan?'

Het is niet voor het eerst dat er kritiek is vanuit de gemeenteraad op de participatie bij de plannen. Al in juli 2020 dienden vijf partijen een motie van afkeuring in tegen het college omdat de participatie 'zwaar onvoldoende' was. De motie werd niet aangenomen. Het college beloofde wel beterschap, maar daar is volgens de belangenverenigingen niks van terecht gekomen. Afgelopen voorjaar was er een bewonersavond over de plannen. Volgens een bewoner was die avond 'een chaotische bijeenkomst met veel boze mensen'.

Aanscherpen plan van aanpak
Wethouder Van Vliet belooft beterschap en geeft aan een plan van aanpak te gaan aanscherpen dat begin 2023 wordt gepresenteerd. Naast een betere participatie wil hij daarin ook aandacht besteden aan hoe plannen voor de verschillende straten op elkaar inspelen.