Nieuwe lijsttrekker voor D66, Sivan Maruf neemt stokje over

Afgelopen week heeft Vincent van Roon besloten zich terug te trekken als Delftse lijsttrekker in Delft. Het raadslid kreeg een nieuwe baan die niet te combineren viel met het lijsttrekkerschap. Zijn opvolger is Sivan Maruf, op het moment eveneens raadslid voor D66. Hij deed eerder niet mee met de interne lijsttrekkersverkiezing, maar is nu toch gekozen als lijsttrekker.

In een persbericht laat de lokale afdeling van D66 weten dat zij het betreuren dat Van Roon niet meer zijn taak als lijsttrekker zal vervullen met de verkiezingen in maart. ‘We betreuren zijn vertrek, maar we respecteren wel de beslissing van Vincent. Hij zal zijn taken als raadslid blijven vervullen tot de huidige verkiezingen’, laat het bestuur optekenen in een persbericht.

Maruf is zelf erg blij met het vertrouwen van het lokale D66-bestuur. Hij hoopt de partij opnieuw in de coalitie van de gemeenteraad te loodsen. ‘We willen met een sterke campagne komen tot een ambitieus coalitieakkoord met broodnodige ruimte voor klimaat, wonen en onderwijs’, vertelt Maruf aan Omroep Delft.

D66-kieslijst blijft grotendeels hetzelfde
De rest van de kieslijst voor D66 blijft overigens onveranderd. Waar enkel Vincent van Roon verdwijnt, neemt Minke van Velzen nu de tweede plek in, zal Janne Gerritsen op plek drie staan, komt Marijke Vuik op plek vier en is Harm Schuurman op de zesde plek te vinden op de lijst. Opvallend zijn de plekken van huidige Wethouder Ruimte & Verkeer en fractievoorzitter Christine Bel. Zij zijn de lijstduwers op de laatste plekken.

Voor Maruf was het verre van zeker dat hij lijsttrekker zou worden. In eerste instantie had hij zich niet kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap. ‘Omdat ik het idee had dat ik genoeg impact had op ruimte, verkeer en wonen vanaf de tweede plek. Maar toen ik na het vertrek van Vincent werd gevraagd om de plek over te nemen, had ik toch wel het idee dat ik met deze lijst het tot een goed einde kan brengen’, vertelde hij in de uitzending van Delft Centraal.

D66 wil de grootste worden in Delft
Het is voor de partij het doel om met de volgende verkiezingen uiteindelijk de grootste te worden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. ‘Ik geloof er heilig in dat dit ons gaat lukken’, gaat Maruf verder. Zelf komt hij uit de wijk Buitenhof, maar heeft de stad vooral leren kennen door in verschillende wijken te sporten. Zo bokst hij in de binnenstad en voetbalde hij tijdenlang in Delft, voornamelijk bij Vitesse uit Tanthof.

De partij wil zich zoals gezegd dus vooral gaan focussen op onderwijs, wonen en het klimaat. Buitenhof, de wijk waar hij woont, is wat hem betreft de spiegel die hij voor zich moet blijven houden. ‘De verschillen in Delft zijn nogal groot. Zeker als je de wijken met elkaar vergelijkt zie je heel goed welke andere vragen de verschillende wijken hebben.’

Wonen als grootste stadsprobleem
‘Kijk bijvoorbeeld naar Tanthof, daar hebben we te maken met vergrijzing. Het gezinsleven is daar steeds smaller. In de Kuyperwijk heb je de problemen met het onderhoud van de openbare ruimte en vanuit Buitenhof de kinderen met ouders die niet de financiële middelen hebben om zich voor te bereiden op de Cito-toetsen. Ik kan denk ik goed vergelijken en duiden wat de verschillen zijn’, aldus Maruf.

Toch is volgens Maruf wonen het onderwerp waar het ’t meeste over zal gaan. Delft heeft ook een flinke taak voor zichzelf neergelegd: voor 2030 moeten er namelijk 15.000 woningen extra gebouwd zijn om de grote vraag naar woningen te ondervangen. ‘Ik denk ook dat veel andere partijen hierop zullen inspringen. We hebben namelijk gewoon te weinig woonruimte voor de starters, de studenten die hier willen blijven wonen. Dat is gewoon enorm zonde, ook voor de MBO-student die wil blijven.’