Nieuwe Delftse waterbus biedt alternatief voor drukke weg en vol openbaar vervoer

Vanaf 22 november wordt er een pilot gestart met de Delftse waterbus tussen het station en diverse plekken aan de Schie.


Het idee achter de inzet van de waterbus om de drukke wegen in de stad te ontlasten en het openbaar vervoer uit te breiden. Het betreft echter een pilot, wat betekent dat er tussen 22 november en 3 december getest wordt of het een haalbaar vervoersmiddel is voor de Delftse stad.


Hefdak
Er zijn verschillende locaties waar de waterbus langs vaart: Nieuwe Haven (Royal Delft / Hogeschool Inholland), Koperen Kat, OGD, TU Delft, Deltares en Applikon. Op waterbus.nl vindt je een overzicht van de vaartijden.


Dankzij een speciaal hefdak kan de boot gemakkelijk onder bruggen doorvaren en hoeft bijvoorbeeld de Abtwoudsebrug niet geopend te worden. Hierdoor zijn de vaarreistijden vergelijkbaar met die van de normale bus, het verste punt op de route (Deltares/Applikon) is 20 minuten.


Lawaai
Daarnaast is er een mogelijkheid dat de autonoom kunnen varen en gecombineerd kunnen worden met goederenvervoer. De waterbus kan veertig mensen tegelijkertijd aan boord hebben en vaart met een snelheid van 12 km/u.

De boot is ook nog eens geheel verwarmd en elektrisch waardoor deze uitstoot of lawaai produceert tijdens een vaartocht. Een enkele reis met de waterbus kost twee euro en betalen kan aan boord middels een QR-code. Aanmelden voor een ritje met de waterbus doe je via de website.