Nieuw gezicht op Vermeer

Vanaf 10 februari is in het Rijksmuseum in Amsterdam de grootste Vermeertentoonstelling ooit te zien. Tenminste 28 schilderijen van onze beroemde stadgenoot Johannes Vermeer komen van over de hele wereld naar Amsterdam.

Tegelijk met deze tentoonstelling organiseert Museum Prinsenhof Delft een tentoonstelling over Johannes Vermeer. Daarin wordt aan de hand van andere Delftse schilders, Delfts aardewerk en tapijten en andere zaken een beeld gecreëerd van Delft in de 17de eeuw van Vermeer.

Another Vermeer

Ook het Vermeercentrum Delft op de Voldersgracht toont parallel aan deze twee tentoonstellingen naast haar eigen collectie nu ook toepasselijke kunstwerken van de Delftse beeldend kunstenaar René Jacobs. Deze tentoonstelling heet ‘Another Vermeer’.

De vele meisjes met de parel

Jacobs begon aanvankelijk alleen met variaties op het ‘Meisje met de Parel’ van Vermeer. Er kwamen meisjes met een beugel, gasmasker, ooglapje, bierpul, joint of mondkapje. Later doken ook andere bewerkingen op van Vermeer. Het Straatje werd een verlopen winkelstraat, het Zicht op Delft veranderde hij in een uitzichtloze versie waarin een dystopische blik op de toekomst van Delft wordt getoond.

6000 plastic poppetjes

Al die eigentijdse versies van de 17de eeuwse meester zijn nu in het Vermeercentrum te zien. Daar zal ook een recent werk te zien zijn. René Jacobs maakte een werk dat bestaat uit maar liefst ruim 6,000 plastic poppetjes die samen het Meisje met de Parel vormen.

De tentoonstelling in het Vermeercentrum Delft duurt van 2 februari tot en met 25 maart. Het Vermeercentrum is dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00.

Uitzichtloos Delft door René Jacobs
Meisje met de beugel door René Jacobs