Naaktmodel over ophef na tekenles: 'Baal van focus op dat ik naakt was'

Student Sjoerd baalt van de ophef over de workshop modeltekenen waar hij als model naakt voor stond. De TU Delft noemt de workshop bij Studentenvereniging Wolbodo 'zeer ongepast' en heeft de vereniging uitgesloten van de introductieweek. Sjoerd kijkt juist tevreden terug op de dag waarbij hij voor twee groepen nieuwe vrouwelijke studenten model stond.

'De sfeer was heel relaxed en goed', herinnert Sjoerd zich. 'Achteraf kwam er ook nog iemand op mij af toen ik in mijn badjas stond om het te hebben over onze vereniging. Dat gaf mij het gevoel dat we een goede workshop hadden gegeven.'

De workshop werd als onderdeel van de Ladies Intro van de TU Delft gehouden bij Wolbodo. Alles verloopt volgens plan, tot drie commissieleden van de OWee langskomen tegen het einde van het tekenen. 'Zij waren diep geschokt door wat ze zagen, blijkbaar', zei bestuurslid Jeroen Manders daar eerder over. In een brief schrijft de TU Delft de workshop zeer ongepast te vinden. De universiteit valt er ook over dat de studenten van tevoren niet zijn ingelicht over het naakttekenen.

Wolbodo is het niet eens met de kritiek, al vindt de vereniging wel dat de communicatie van tevoren beter had gekund. Sjoerd baalt er vooral van dat er nu zoveel commotie is over zijn naakt zijn: 'Het was niet de bedoeling om baanbrekend te zijn. Zo zag ik het ook helemaal niet.'

Was belangrijk dat ik naakt was
Bij de deelnemers merkte Sjoerd dat ze er juist goed mee omgingen: 'Aan het begin werd misschien een klein beetje gegiecheld, maar als je gaat tekenen en je houtskool oppakt, ga je op een hele andere manier daar zitten. Dan ben je bezig met schaduwen en contouren. Daarom is het ook belangrijk dat het naakt is, het is veel moeilijker mij te tekenen als ik kleding aan heb.'

Het was voor hem de eerste keer dat hij als naaktmodel poseerde tijdens een workshop. Ter voorbereiding tekende hij ook zelf tijdens een workshop bij de TU Delft en oefende hij een keer als model voor vrienden. 'Ik vond het wel spannend, maar ook zeker leuk om te doen', kijkt hij nu tevreden terug op de workshop.

Op gesprek bij de TU Delft
De TU Delft gaat binnenkort met Wolbodo een gesprek voeren over de tekenles. Omdat dat gesprek nog niet had plaatsgevonden voor de introductieperiode vorige week mocht de vereniging niet mee doen.
Wolbodo was uitgenodigd op gesprek te komen voorafgaand aan de OWee, maar die brief was volgens Manders over het hoofd gezien omdat hij geadresseerd was aan iemand die op vakantie was.