Mysterieuze kunst gevonden op de beestenmarkt (VIDEO)

 

Op de beestenmarkt staat sinds maandagavond een mysterieuze installatie. Het gaat om een aluminium doos, met zes grijze slangen die er aan de achterkant uitsteken. Daaraan vast zitten mondkapjes bevestigd, die elk op een lege terrasstoel eindigen. Aan de bovenkant van de kast komt een soort waterdamp uit een glimmend roostertje. Het zou een enorme waterpijp kunnen zijn, maar het blijkt een kunstwerk. Met een duidelijke boodschap.

 

De maker van de installatie, die zo goed als het kan anoniem wil blijven, vertelt dat hij een statement wil maken. Dit statement heeft te maken met het coronabeleid in vliegtuigen. Het is misschien al lang geen nieuws meer, maar het onderwerp 'dat je in KLM cabines wel met groepen mag samenkomen en in de open lucht niet', is nog altijd veelbesproken. "Deze zogenoemde Squareplane is hiervoor een mooie oplossing. Het is draagbaar en dus kan men op iedere plek ter wereld verblijven en in elkaars adem zitten. Net als bij KLM, waar dat de norm is. En juist doordat het KLM onderdelen heeft zal het waarschijnlijk weinig problemen opleveren,'' zegt hij met een knipoog.

Hypocrisie
 

De kunstenaar probeert met zijn installatie de humor op te zoeken in iets waar hij kritisch over is. "Enerzijds is het een statement en anderzijds vind ik het spannend om humor te ontdekken in iets wat naar pure hypocrisie neigt. De kunst leent zich er voor om het eruit te halen. ''

 
 
Restauranthouders
 

Hij voegt daar nog aan toe: "Ik sta er wel iets genuanceerder in en begrijp uiteraard ook dat beleid maken in crisistijd veel behelst. Maar dat kan mij er niet van weerhouden om vorm te geven aan een maatschappelijke dialoog."

Of er al interessante reacties zijn geweest op het kunstwerk? Zeker. De kunstenaar hoorde onder andere dat de restauranthouders van de Beestenmarkt het een gaaf object vinden, omdat zij juist getroffen worden door de huidige coronaregels.

Kijk hier de video van het kunstwerk: