Musical over Willem van Oranje in de problemen, producent moet miljoenen terugbetalen

Theaterproducent Rick Engelkes moet 3.7 miljoen euro aan coronasteun terugbetalen. De musical die in Delft zou moeten spelen, over Willem van Oranje, heeft nooit gespeeld. Op maandag bevestigde zijn bedrijf Waterfront Entertainment tegenover het Noord-Hollands Dagblad dat zij het grootste deel van het steungeld terug moeten betalen.
De bouwplek voor het theater met o.a. Rick Engelkes(l) |Bron: Waterfront Entertainment

De steun die Engelkes kreeg voor zijn musical was in eerste instantie bedoeld om de sector overeind te houden, toen door de coronalockdowns allerlei voorstellingen niet door konden gaan, schrijft Omroep West. De producent had het voornemen om in Delft een 'grootse musical over het leven van Willem van Oranje te maken'. Dat stuk moest, met een speciaal theater op het terrein van de TU Delft, een aantal jaar te zien zijn. De gemeente Delft gaf ook 680.000 euro subsidie voor het project.

Nu heeft het productiebedrijf van Engelkes bevestigd tegenover het Noord-Hollands Dagblad dat Engelkes 3.7 miljoen euro moet terugbetalen. De bijna zeven ton die overblijft, is bedoeld voor decorbouwers, tekstschrijvers en de makers van de maquette van het beoogde theater. 'Deze beslissing heeft voor ons, maar ook voor alle betrokkenen, gevolgen die we nu in kaart gaan brengen', meldt
Engelkes maandag.

Effect voor musical onduidelijk
Vorig jaar juli gaf Engelkes nog te kennen dat zij afstand deden van een artikel in diezelfde krant, die beweerde dat de producent ten onrechte coronasteun had gekregen. Toen vertelde hij nog dat er aan voorwaarden moest worden voldaan om het geld definitief toegekend te krijgen, en daarnaast zou de musical vanaf dit najaar in première moeten gaan.

Het is onduidelijk wat voor effect het heeft op het spelen van de theatershow. Engelkes heeft vier weken de tijd om op het besluit van het Fonds Podiumkunsten te reageren en liet aan Shownieuws weten daar gebruik van te maken. Hierna zal het fonds een definitief besluit nemen.