MRSA rukt op onder Delftse studenten: ‘Voorkom verspreiding naar de zorg’
Meerdere studenten in Delft zijn besmet geraakt met de MRSA-bacterie. De GGD Haaglanden deelt dat steeds meer studenten in de Randstad de infectie onder de leden hebben. Vooral het aantal besmettingen in Delft valt op. De bacterie is ongevoelig voor veel antibiotica voor mensen met een zwakke gezondheid kan de bacterie gevaarlijk zijn.
MRSA zit vaak op de huid of in de neus zonder dat je er iets van merkt. Dan ben je ‘drager’. In sommige gevallen ontstaat er een infectie, met klachten zoals roodheid, zwelling, steenpuisten of abcessen. “Gezonde mensen worden er meestal niet ziek van,” meldt de GGD, “maar voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan MRSA gevaarlijk zijn.”
Besmetting via contact en gedeelde spullen
De bacterie verspreidt zich via direct huidcontact, bijvoorbeeld bij sport of ontgroeningen. Ook gedeelde spullen zoals handdoeken, sportmatten of deurklinken kunnen besmet zijn. Studenten wordt aangeraden om eigen spullen te gebruiken en wondjes goed af te dekken.
Laat je testen bij huidklachten
Heb je huidklachten die niet overgaan met antibiotica, of ben je in contact geweest met iemand met MRSA? Bel dan je huisarts en vraag om een test, zo adviseert de GGD. De gezondheidsdienst benadrukt dat ook mensen zonder klachten tijdelijk drager kunnen zijn.
Vermijd groepsactiviteiten bij wondjes
De GGD adviseert studenten met huidklachten verder tijdelijk niet deel te nemen aan activiteiten met veel fysiek contact. Denk aan sporten, feesten of andere evenementen waar wondvocht op anderen of op gedeelde oppervlakken kan komen.
Zorgmedewerkers: let op
Tenslotte wijst de GGD erop dat het van belang is om verspreiding naar zorgpersoneel te voorkomen. Als een besmet persoon samenwoont of nauw contact heeft met een zorgmedewerker, is het dan ook belangrijk te vertellen over de besmetting. Zorgmedewerkers die klachten hebben na contact met MRSA, moeten zich laten testen en dit melden bij de bedrijfsarts.