Moordenaar Cevdet Yilmaz is nu echt vrij man

Het café waar de zesvoudige moord plaatsvond.Foto: Rob Boaerts, Anefo
 

Cevdet Yilmaz (63), de man die werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor een dodelijke schietpartij in het Delftse Café ’t Koetsiertje in 1983 waarbij zes mensen om het leven kwamen, heeft van minister Sander Dekker van Rechtsbescherming nu toch gratie gekregen. De afgelopen jaren werd het gratieverzoek door de minister meerdere keren afgewezen.

 

Yilmaz werd in 1984 tot levenslang veroordeeld. In 2001 werd hij voor behandeling overgeplaatst naar een tbs-kliniek. Sinds 2014 woont hij onder toezicht buiten de kliniek.

 

Ingrijpend besluit

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de minister dat hij na een uitspraak van het gerechtshof niet anders dan het gratieverzoek inwilligen. Volgens het gerechtshof zijn er "onvoldoende argumenten om gratie te weigeren". Volgens de minister laten nationaal en internationaal recht hem geen andere keuze.

 

Lees ook: Oproep: onderzoek naar weerbaarheid van Delftenaren tegen cybercrime >

 

Het is niet gebruikelijk dat de Kamer op de hoogte wordt gebracht door een minister over individuele zaken. Dekker besloot dat toch te doen omdat hij zich er van bewust is “dit besluit ingrijpend is voor de slachtoffers en nabestaanden van de slachtoffers, en dat dit besluit zowel maatschappelijk als politiek tot de nodige discussie kan leiden”.

 

Yilmaz schoot op op 5 april 1983 zes mensen dood in het Delftse café ‘t Koetsiertje. Dit gebeurde nadat hij onenigheid had gekregen met een van de cafébezoekers. Met een semiautomatisch pistool schoot hij eerst de man dood die hem zou hebben beledigd en daarna nog vijf bezoekers. Vier anderen raakten gewond. De moordpartij was ongekend in Nederland.