Molen de Roos draait weer

Molen de roos lijkt niet kapot te krijgen. Na een stilstand van 10 maanden gingen zijn wieken weer draaien. Prinses Beatrix, beschermvrouwe van de molen, was eregast op 12 mei bij een driedubbel feest. “Een molen die in een stad staat, dat is zeer zeldzaam”. Dat waren de eerste woorden van Prinses Beatrix bij aankomst.

Tien maanden geleden ontdekte het molenaarsteam een scheurtje in de roeden. Dat is het ijzeren kruis dat de basis voor de wieken vormt. Foute boel. 10 maanden verder en 100.000 euro lichter is de molen het stralende middelpunt van een dubbel jubileum. Het is de 50ste keer dat de Nationale Molendag wordt georganiseerd door vereniging De Hollandsche Molen. Naast de opening van de Nationale Molendag viert De Hollandsche Molen dit jaar ook haar 100-jarig bestaan. De Hollandsche Molen zet zich in voor het behoud van monumentale wind- en watermolens in Nederland. Tijdens de VriendenLoterij Nationale Molendagen kunnen mensen op 13 en 14 mei molens in hun omgeving bezoeken. Prinses Beatrix nam het jubileumboek 'Van werktuig tot wereldmerk – 100 jaar molenbehoud' in ontvangst, ze bezocht de molenwinkel, een fototentoonstelling en de tuin.

Hoogtepunt
Maar het hoogtepunt, zeker voor de Delftenaren die vanaf de overkant meekeken, was het lichten van de vang. Prinses Beatrix trok met behulp van het complete molenaarsteam aan touwen, en daar gingen ze: de wieken, in volle vaart. Omstander Jo van de Bos (75): Dit maakt me trots. Waarom? omdat je een Delvenaar bent, de kerk breek je ook niet af". Naast hem zit J. van der Gaag ( 81) op een brommer. “het is imposant. Ik fiets hier mijn hele leven al langs. Soms ga ik meel halen voor de kleinkinderen om pannenkoeken te bakken”.

Bonte knaagkever
Delftenaren hebben iets met molen de Roos, anders had hij er niet meer gestaan. De molen heeft nogal wat meegemaakt: Hij is de enige overgeblevene van de 15 molens die er rond Delft stonden . In 1679 werd de molen gebouwd op een rondeel, dat deel uitmaakte van de verdedigingswerken in de stadsmuur. Rond 1760 kreeg hij zijn huidige vorm met de zeskantige onderbouw en ronde bovenbouw. Het woonhuis werd in een halve cirkel rond de molen gebouwd.
In 1929 ging de molen scheef staan door een verzakking als gevolg van de aanleg van tramlijn Den haag-Delft. Ook de bonte knaagkever werd een gevaar. Na een 3 jaar durende inzamelingsactie werd de Kap waaraan geknaagd was vervangen. Op 28 september 1990 werd de molen feestelijk heropend, ditmaal door Prins Claus. En recentelijk is de hele molen opgetild en verplaatst vanwege de aanleg van de spoortunnel.Blijkbaar is het een doorzetter, die molen. Theo Olsthoorn: “Ik woon al 71 jaar in Delft. Deze molen mag nooit weg. Het is de enige die we nog hebben. Erbuiten was vroeger moerasgebied. Heel moeilijk voor vijanden. De Molen staat symbool voor vrijheid”

Heeft u het gemist? Klik hieronder op de filmimpressie die onze cameraman Bruno Verhulst maakte van de opening.


Fotograaf: Bruno Verhulst