‘Met vlag en wimpel’ in première

Op zaterdag 6 november ging de korte documentaire ‘Met vlag en wimpel’ die de Delftse fotografe Suzanne Liem met een Delfts productie- en filmteam maakte in Filmhuis Lumen in première. De film gaat over de mensen die in de Oude en de Nieuwe Kerk de vlag ophangen. Deze vlaggenisten zorgen er voor dat op nationale feestdagen de driekleur eventueel met wimpel van de torens van deze kerken wapperen.

Tijdens de première in Lumen zat de zaal vol met genodigden en medewerkers van de film en hun familie. Suzanne Liem sprak de zaal toe en zette de vlaggenisten en de filmcrew in het zonnetje. “In samenwerking met de gemeente Delft stellen we de documentaire nu graag beschikbaar voor vertoning in verzorgingstehuizen en dagverblijven in Delft”, zei Liem na de voorstelling
Na de voorstelling was er een geanimeerde Q&A en zong vlaggenist Hans Steenks een lied over de oude Jan

Ze doen het heel vroeg

Niet alleen in Delft, maar in alle Nederlandse steden beklimmen vlaggenisten op feest- en herdenkingsdagen de kerktorens. Dat doen ze heel vroeg, rond zonsopkomst en ’s avonds bij zonsondergang. Mensen staan er niet bij stil wie er voor die vrolijk wapperende vlaggen heeft gezorgd. In 16 minuten legt deze film uit wie in Delft de vlaggen ophangen. De film laat niet alleen zien hoe het hijsen van de vlag in zijn werk gaat, maar ook wat de vlaggenisten hierbij ervaren.
Het productie- en filmteam werd in de bloemetjes gezet - Foto - Frans van Rijnswou