Meer inbraken in Delft, dit kan je doen om de kans te verkleinen

Het afgelopen jaar is het aantal woninginbraken in Delft met bijna vijftig procent toegenomen. Ook in de gemeenten rondom Delft is een toename te zien, aldus de politie. Inbrekers zijn de afgelopen periode dus steeds succesvoller. 'In een halve minuut zijn ze binnen en met twee minuten zijn ze weer buiten', zegt John Scheele van de Delftse politie. Maar toch kan je veel doen om te voorkomen dat jij zelf slachtoffer wordt.

Een inbraak kan enorme impact hebben, weet John. Hij volgt al twintig jaar inbraken in de stad. 'Eén van de inbraken was bij een vrouw wiens zus en ouders overleden waren. Zij had sieraden van ze in een kledingkast liggen, maar daar waren ze niet veilig. Die vrouw heeft er veel verdriet van, die sieraden hadden voor haar een enorme emotionele waarde. Ze zei: alles is vervangbaar, maar deze sieraden niet.'

Veel mensen hebben er volgens John ook last van dat iemand zonder hun weten binnen heeft rondgelopen. 'Die zijn gewoon een aantal dagen of weken van slag en gaan bij wijze van spreken eerst onder hun bed kijken om te zien of er een inbreker is.'

'Mensen weer bewust maken'
In Delft zijn dit jaar tot en met november al 95 inbraken gepleegd waarbij de daders ook daadwerkelijk een woning binnen wisten te dringen. In 2021 waren dat er in dezelfde periode 65: een toename van 46 procent. Tijdens de afgelopen coronajaren zijn veel minder inbraken gepleegd dan voorheen omdat mensen vaak thuiswerkten. Agent John is bang dat mensen daardoor minder bewust zijn geworden van het gevaar: ‘Ik wil echt alle mensen waarschuwen en weer bewust maken.' Ook in buurtgemeenten Pijnacker-Nootdorp en Rijswijk loopt het aantal inbraken op, meldt de politie.

Buurtpreventie helpt
De politie in Delft heeft zelf ook extra maatregelen genomen om zoveel mogelijk ellende te voorkomen. 'Wij surveilleren extra waar inbraken gebeuren', vertelt John. 'En wij kunnen ook borden plaatsen op plekken waar wordt ingebroken om mensen bewust te maken.'

Buurtpreventie is ook een belangrijk middel dat de politie inzet. Elke buurt heeft een appgroep waar verdachte situaties gemeld kunnen worden. 'Wij houden een oogje in het zeil', zegt Ron Timmer, beheerder van de appgroep Tanthof in Delft. De groep bestaat uit 1750 leden en heeft ook dertien vrijwilligers die actief rondjes door de wijk lopen. 'Om te kijken of er vreemde situaties zijn.'

Alle tips van agent John op een rij
- Plaats anti-kerntrekbeslag bij het deurslot zodat inbrekers je slot er niet uit kunnen boren.
- Hang een camera op bij je deur (en meld je aan bij camera in beeldvan de politie).
- Zorg ervoor dat je meerdere sloten hebt op je deur.Plaats een SecuStrip bij deuren om te voorkomen dat hij opengebroken kan worden met een koevoet.
- Leg je huissleutel niet onder een deurmat of plantenpot, inbrekers kijken daar als eerste.
- Plaats geen waardevolle bezittingen in het gezichtsveld.Laat borden, bestek en bekers op tafel staan zodat inbrekers denken dat je thuis bent.
- Zorg ervoor dat meerdere lampen (niet één, want dan is het overduidelijk dat je niet thuis bent) 's avonds aanstaan door middel van een tijdschakelaar.
- Laat iemand de post weghalen als je op vakantie bent.Plaats niet op social media dat je op wintersport bent, inbrekers lezen mee.Laat het aan je buren weten als je lang weg bent en vraag ze een oogje in het zeil te houden.