Matthäus Passion in Nieuwe Kerk

Op Witte Donderdag 6 en Goede Vrijdag 7 april brengt het Bachkoor Holland en het Concertgebouw Kamerorkest ook dit jaar de Matthäus Passion naar Delft.

Onder leiding van Gijs Leenaars voeren koor en orkest dit beroemde werk van Johan Sebastiaan Bach uit. Bachkoor Holland heeft sinds 2017 Delft als thuisbasis en brengt hier sindsdien jaarlijks dit indrukwekkende oratorium

Trouw aan de originele partituren van Bach

Bachs Matthäus Passion behoort tot de bekendste en ontroerendste vertolkingen van het lijdensverhaal van Christus vanaf het Laatste Avondmaal tot aan de kruisiging. Het werk vertelt een tijdloos verhaal van lijden, verzoening en vergeving, van vriendschap en verraad, eerzucht en opoffering. Dit indrukwekkende stuk is één van de onbetwiste muzikale monumenten uit de klassieke muziek. De uitvoeringen van het Bachkoor Holland zijn sinds de oprichting in 1921 trouw aan de originele partituren van Bach. Het stuk wordt op 1 april ook opgevoerd in Lochem in de Grote of Sint-Gudulakerk.

Verveelt nooit

Dirigent Gijs Leenaars is, naast de vaste dirigent en artistiek leider van het Bachkoor Holland, chef-dirigent en artistiek directeur van het Rundfunkchor van Berlijn. Over de Matthäus zegt hij: “Dit stuk verveelt nooit. Ieder jaar raakt de muziek mij weer op een ander moment in de partituur. Ik kijk er naar uit om met koor, orkest en solisten de concerten in Delft en Lochem uit te voeren.”

Internationale solisten

Op Goede Vrijdag zal de Matthäus Passion traditiegetrouw in Delft worden uitgevoerd in het bijzijn van diverse prominente gasten van de burgemeester Marja van Bijsterveldt.
De internationale solisten zijn Benedict Hymas (Evangelist), Niklaus Kost (Christus), Miriam Feuersinger (sopraan), Francine Vis (alt), Seil Kim (tenor) en Ansgar Theis (bas).

Kaartjes via: www.bachkoorholland.nl

foto: Ronald Knapp