Maand van de vrijwilliger: stadsboerderij BuytenDelft

Maart is de maand van de vrijwilliger. Met nog een half weekje maart te gaan, ging Omroep Delft verslaggever Tom Richmond langs stadsboerderij BuytenDelft. Deze boerderij wordt veelal draaiende gehouden door vrijwilligers. Richmond sprak met beheerder Robin van Lent.
Tom Richmond en Robin van Lent | © Laurie Spitse

De werkzaamheden voor vrijwilligers bij de boerderij zijn erg verschillend. Van Lent: “werkzaamheden omtrent de dieren, onderhoud van het terrein, groenonderhoud en we hebben nog een restaurant dat erbij hoort.” Ook schilderen en het onderhoud van de panden horen volgens Van Lent bij de werkzaamheden. “Je moet hier van alle markten thuis zijn.”

Alleen maar stront scheppen?
Volgens Van Lent bestaat het vrijwilligerswerk op de stadsboerderij niet alleen maar uit stront scheppen. “Dat hoort er natuurlijk wel bij. Het is voor de bezoekers ook niet leuk om tussen de uitwerpselen te lopen. Dagelijks maken we een deel van het terrein grondig schoon, iedere dag weer een ander deel”, aldus Van Lent.

Bij BuytenDelft zijn niet alleen vrijwilligers en beheerders, ook lopen er stagiairs rond. Zo ook Thomas uit Bleiswijk. Hij doet de opleiding voor dierenverzorger: “het leukste vind ik om de vogels te voeren, daar had ik nog geen ervaring mee. Ze komen soms op je hand of in je nek zitten, dat is heel bijzonder.”

Bezig zijn
Vrijwilligerswerk bij BuytenDelft is vooral ‘bezig zijn’. “Thuis op de bank zitten is natuurlijk ook niks. Hier kun je lekker in de weer gaan met de dieren, een praatje maken en iets bijdragen aan Delft”, vertelt Van Lent. Ook leeftijd maakt eigenlijk vrij weinig uit. “Bij ons is de jongste veertien, die zorgt vooral voor de pony’s. De oudste is zeventig, hij kwam na zijn pensioen tot de conclusie dat hij niet alleen maar stil wilde zitten. Hij is nu onze vaste groenman, omdat hij ooit een hoveniersbedrijf had in Delft.”

Van Lent geeft aan dat er veel verschillende types vrijwilligers zijn. “Er zijn vaste vrijwilligers die hier al jaren werken, soms komt iemand een zomer helpen. Ook zijn er bijvoorbeeld studenten met een tussenjaar, noem maar op.”

Luister hier naar de hele reportage.