Lintjesregen 2022: Deze Delftenaren zijn verrast met een Koninklijke onderscheiding

Foto's: Glenn van Haasen, Unique Studios

Negen Delftenaren zijn dinsdagochtend met een smoesje naar het stadhuis gelokt waar ze werden verrast met een koninklijke onderscheiding. De lintjesregen is altijd de dag vóór Koningsdag en na twee jaar van coronamaatregelen kon het weer op traditionele en feestelijke wijze gebeuren: in een volle stadszaal met familie en vrienden die toekijken hoe het lintje wordt opgespeld door de burgemeester. Maanden voorbereiding en geheimhouding gaan eraan vooraf. ‘’Ik dacht dat ik naar de trouwerij van mijn zoon ging.’’

Duizenden mensen in Nederland krijgen deze dag de koninklijke onderscheiding opgespeld als blijk van waardering voor het vele vrijwilligerswerk dat ze hebben verzet. Mensen die een langere periode (belangeloos) anderen blij maken, bijzondere dingen voor elkaar krijgen en de samenleving mooier maken.

Dit zijn de negen namen die in Delft -uit naam van Zijne Majesteit de Koning- hun koninklijke onderscheiding kregen van Burgemeester Marja van Bijsterveldt. Gefeliciteerd! (Deel van de tekst komt van de Gemeente Delft)

Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau (Voor de mensen die binnen hun eigen gemeente actief zijn)

1) Harry van Adrichem is sinds 1975 actief in het Westerkwartier en zet zich met grote overgave in voor de leefbaarheid in de wijk. Hij streed hier in de jaren zeventig voor het behoud van de woningen en stond vooraan toen hier betaald parkeren werd aangekondigd. Hij was ook de bedenker van het Buitenwaterslootfeest, wat jaarlijkse duizenden Delftenaren naar de kade trekt om boten en schepen van het Varend Corso te verwelkomen. Van Adrichem is ook betrokken bij de oprichting van het Tee Set-monument op de hoek van de Warmoezierstraat: Een eerbetoon aan de beroemdste Delftse band aller tijden. Bij dat monument hoort ook de virtuele jukebox, waarbij alle Delftse artiesten te horen zijn op de smartphone.

Voor Van Adrichem is de verrassing goed gelukt: ‘’Ik kwam er pas achter op het moment dat we de deur doorkwamen. Ik dacht dat ik naar de trouwerij van mijn zoon ging. Hij was al getrouwd in Bali, maar wilde het hier overdoen voor de mensen die daar niet bij konden zijn. Ik had er totáál niet aan gedacht dat het op deze dag viel’’, vertelt hij. ‘’Ik ben er heel blij mee, om die waardering van de buurt te krijgen’’, zegt hij vereerd. ‘’En ik ga uiteraard weer vrolijk verder met mijn inzet voor deze wijk.’’

2) Dominique van Eijs was in 1987 betrokken bij de oprichting van Delft Design. Ook was hij bijna dertig jaar bestuurslid van Museum Paul Tétar van Elven aan de Koornmarkt. Mede dankzij zijn inspanningen kreeg het museum in 2000 als een van de eerste musea in Nederland het kwaliteitskeurmerk Geregistreerd Museum. Hij was een groot voorvechter voor de komst van de treintunnel in Delft. Hij ontving iedereen thuis: burgemeesters, wethouders, gemeenteraadsleden, ambtenaren van Stadsontwikkeling en zelfs de minister van Verkeer en Waterstaat. Zijn vrijwillige inzet en kennis en kunde als architect waren van grote waarde. Sinds 1996 is hij actief bij de Rotary Club Delft als lid en voorzitter.’’

3) Ineke Jörning-Dijkmans zet zich volgens de indieners voor haar lintje al haar hele leven in voor anderen. Volgende maand is zij veertig jaar vrijwilliger bij de Zonnebloem. Zij bezoekt ouderen en doet leuke dingen met hen. Ze is sinds 2008 vrijwilliger bij de Franciscus & Clara kerkgemeenschap in Delft waar ze het vervoer verzorgt van en naar de kerkdiensten en bezoekjes brengt aan oudere en zieke parochianen. In de coronatijd bleef zij actief contact met hen houden. Inmiddels is mevrouw Jörning ook al jaren vrijwilliger bij de Bridgeclub.

4) Annie van der Knaap-Boxmeer is al vanaf de oprichting van korfbalvereniging Fortuna in 1957 lid. Als speler, jeugdleider en elke zaterdagochtend als trainer aan de Welpen. Ook was lid van de kledingcommissie, waar ze gaten en defecten in de kleding zelf herstelde. Mevrouw Van der Knaap is ook nog muzikaal, ze speelt accordeon bij de Pieter & Co meezingshow. Dat gezelschap verzorgt meezingshows voor ouderen in Delftse verzorgingstehuizen. Over mevrouw van der Knaap zeggen ze: ‘Waar Annie komt, zie je de mensen blij worden.’

5) Harry Oldersma begeleidt sinds 2011 als schuldhulpmaatje van ISOFA mensen die in acute financiële nood zijn geraakt. Hij begeleidt hen naar een zo stabiel en zelfstandig mogelijke toekomst. Ook hield hij als debiteurenbeheerder in de gaten of mensen hun renteloze leningen terugbetaalden. Als iemand een keer een betaling oversloeg stapte hij op de fiets, desnoods door weer en wind, en ging langs om een haalbare oplossing te vinden. Daarnaast is hij al 36 jaar actief in de ABC Kerk als gespreksleider, om te praten over de bijbel en het geloof. Ook zette hij zich daar in om de medemens vooruit te helpen. En sinds 1991 begeleidt hij als toetsenist met veel enthousiasme de gemeentezang.

Benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau (Toegekend aan mensen waarbij de werkzaamheden een regionale of landelijke uitstraling hebben).

6) Sjoerd Jansen, al meer dan zestig jaar een scout in hart en nieren als lid van de landelijke raad en als trainer en coach op regionaal en landelijk niveau. Bij het Scoutcentrum Buitenzorg in Baarn doet hij ook van alles, van het ontvangen van gasten tot reparaties en van schilderen tot onderhoud van het bos. Hij zet zich sinds 2010 in bij de Landelijke Bemiddelingscommissie. Hij helpt leden van een scoutingvereniging die een conflict hebben en er zelf niet uitkomen. Sinds 2011 is hij lid van het Klusteam van stichting Scoutcentrum Kruithuis. Naast onder meer timmeren en schilderen heeft hij een systeem ontwikkeld voor maandelijkse controle op legionella. Sjoerd Jansen is ook nog vrijwilliger bij de Doopgezinde gemeente Rotterdam.

7) Stedenbouwkundige Peter Jonquière is al meer dan dertig jaar één van de dragende leden van de Internationale Vereniging van Stedenbouwkundigen, ISOCARP. Mede dankzij hem ontwikkelde de vereniging zich tot een toonaangevend internationaal netwerk.
Ruim twintig jaar zet hij zich al in voor Stichting het Noordzeegebied in een Verstedelijkende Wereld. Van 2008 tot 2019 was hij lid van het bestuur van Delfia Batavorum en is hij voorzitter van de Commissie Behoud Stadsschoon. Jonquière komt verder al meer dan 45 jaar op voor de kwetsbare voetganger in het verkeer. Bij het Prinsenkwartier initieert hij sinds 2014 debatavonden over belangrijke ontwikkelingen in de stad. Zijn inzet draagt bij aan kwaliteitsverbetering van de stedenbouw, architectuur, kunst en cultuur in en buiten Delft en Nederland.

8) Gerard van der Veen is ruim 50 jaar actief bij de Botanische Tuin van de TU Delft, onder meer als educatief medewerker, organisator van tentoonstellingen en festivals en rondleider. Naast zijn betaalde baan verrichtte hij in privé-tijd tal van werkzaamheden om de Botanische Tuin prominenter voor het voetlicht te krijgen. Zo werkte hij in de avonduren als docent en examinator voor het Wellant College, waarbij hij de praktische examens van studenten in de Botanische Tuin verzorgde. Bovendien zette hij een rondleidersopleiding op, verzorgde zelf rondleidingen en organiseerde evenementen. Na zijn pensioen in 2009 is meneer Van der Veen nog altijd fulltime actief voor de Botanische Tuin als vrijwilliger.

Benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw (Benoeming voor landelijke of internationale verdiensten).

9) Rob Mudde zet zich als hoogleraar en onderzoeker in voor onderwijs en voor het welzijn van studenten. Hij is een onderwijsdenker én -vernieuwer. Ver vóór corona, al in de tijd van de ‘floppy disks’, pionierde hij met onderwijs op afstand, met behulp van de computer. Hij stond ook aan de wieg van één van de eerste ‘MOOC’s’ van de TU Delft; online en gratis cursussen. In 2016/2017 stond hij aan het roer van het Teaching Lab en de Teaching Academy van de TU Delft. Hij ontwikkelde dit tot een zeer modern onderwijsgebouw. Hij was hiermee een voorbeeld voor de eigen onderwijsfaciliteiten van de TU Delft. Ook andere universiteiten wisten hem hiervoor te vinden. Tijdens de coronapandemie wist hij hoe de TU Delft het regulier onderwijs digitaal en online kon aanbieden. Zo konden de studenten zonder al te veel vertraging doorgaan met hun studie.

Wie verdient nog meer een lintje?
De aanvraag voor een lintje is een behoorlijk werk en moet een jaar van te voren worden gedaan. Dit gebeurt altijd door een ander (je kan het dus niet voor jezelf aanvragen en het moet altijd een verrassing blijven). Het aanvraagformulier gaat via de burgemeester naar de commissaris van de Koning, het Kapittel voor de Civiele Orden in Den Haag en naar de Koning die het vervolgens zelf ondertekent. Vervolgens komt het dossier weer terug naar het gemeentehuis en is op 26 april is in het hele land te horen dat 'het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd' de kandidaat te benoemen tot...'.

Is er iemand in jouw omgeving die net als bovenstaande Delftenaren een lintje verdient? Draag hem of haar voor! Want prachtige prestaties en goed werk mogen niet onopgemerkt blijven: deze burgers verdienen erkenning voor wat ze hebben gedaan. Hoe je iemand voordraagt en welke voorwaarden gelden, is te lezen op de landelijke website.