Lichtjes voor Delft dit jaar niet op de markt maar vanuit huis

Het event ‘lichtjes voor Delft’ kan dit jaar niet fysiek doorgaan. Op zondag 1 november zou er met kaarsjes op de markt worden stilgestaan bij dierbaren die zijn overleden, maar vanwege de coronamaatregelen moest worden nagedacht over een andere vorm. De organisatoren roepen nu op 1 en 2 november om huis een kaarsje aan te steken en voor je raam je zetten.

Lichtjes voor Delft is in de afgelopen jaren een kleine Delftse traditie geworden op de eerste zondag van november. Het geeft gelegenheid om op de Markt een kaarsje aan te steken en een gevoel van saamhorigheid te creëren. Aansluitend was er altijd een korte dienst en muziek in de Nieuwe Kerk.

Eenzaamheid

''Het is natuurlijk vervelend dat we deze beslissing moesten maken'', zegt Fred van Helden, predikant van de protestantse wijkgemeente Hof van Delft en een van de organisatoren. ''We weten dat de eenzaamheid van mensen nu groot is en hebben hen de afgelopen jaren juist in een behoefte kunnen voorzien waarin we weer even samen kwamen. En zeker na zo'n jaar als dit had het fijn geweest. Sommige mensen hebben niet op de fijnste manier afscheid kunnen nemen van hun dierbaren, nu er een limiet zit aan het aantal aanwezigen op een uitvaart.''

Lichtjes voor Delft is een initiatief van verschillende kerken en organisaties in Delft. Het is echter voor alle Delftenaren toegankelijk, gelovig of niet. ''We merken gelukkig ook aan ons publiek dat het wat dat betreft ook heel veelzijdig is'', vertelt Fred.

Online gedenken

Er zijn dagelijks nog wel 2 kapellen open waar je een kaarsje kunt aansteken.  In het centrum kan dat van 9.30 – 17.00 in de Jozefkapel in de Maria van Jessekerk op de Burgwal. In de wijk Voorhof is dagelijks van 9.00 – 17.00 een kapel open in de Adelbertkerk, Minervaweg 7. Ook kun je online gedenken wie je mist. Op hofkerk-delft.nl/sermons/gedachtenis kun je deze week een naam noemen voor wie je een kaarsje wilt branden of een gedachte achterlaten. De namen zullen vertoond worden tijdens de gedachtenisdienst in de Hofkerk op 1 november, 10.00 uur. Deze dienst is online te volgen via het YouTube-kanaal Hofkerk Delft.

Fred: ''Ik hoop dat doordat de kaarsjes die iedereen voor zn raam zal zetten, we toch nog verbonden zijn. Dat iedereen die een wandelingetje maakt kan zien: ik ben niet alleen in mijn verdriet.''