Leeft de Dag van de Arbeid in Delft?

De Dag van de Arbeid op 1 mei is in Nederland geen officiële feestdag. In veel andere landen is men vrij en wordt bewust stilgestaan bij arbeidsrechten waarvoor gevochten is, zoals de acht uur durende werkdag. Omroep Delft verslaggever Jacco Naaktgeboren ging Delft in, om te kijken in hoeverre 1 mei leeft onder de Delftenaren.

In Nederland wordt sinds 1890 door arbeiders stilgestaan bij Amerikaanse protesten uit 1886. Bij een staking van fabrieksarbeiders uit Chicago vielen uiteindelijk doden. De stakers eisten een achturige werkdag. In Nederland kwam daar de eis voor kiesrecht bij. In 1919 werd aan de eisen voldaan, sindsdien geldt ook hier voor de meeste beroepen de achturige werkdag, én heeft iedereen vanaf 18 jaar kiesrecht.

Het is bij ons nooit een officiële feestdag geworden. Daar zijn volgens de NOS verschillende redenen voor. Onder andere het feit dat er al veel feestdagen in deze periode zijn speelt mee. Een andere reden zou zijn dat in Nederland nooit een extreemrechtse of -linkse regering aan de macht is geweest.