Landelijke Studentenvakbond opent meldpunt voor Corona-compensatie

Hoewel de overheid de studenten die al afgestudeerd zijn in coronatijd compenseert, vallen studenten die doorstuderen buiten deze compensatieregelingen. Voor die studenten opent de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) nu een meldpunt.


Studenten die voor 31 augustus afstuderen krijgen een compensatie van 535 euro, omdat ze door de coronacrisis studievertraging hebben opgelopen. Maar voor studenten die verder uitlopen bestaat zo’n soort compensatie niet. Ook in Delft speelt het probleem onder studenten.


Halvering collegegeld
LSVb-voorzitter Ama Boahene: “Veel studenten hebben studievertraging, bijvoorbeeld omdat ze geen stage konden lopen of ziek zijn geweest. Als je daardoor uitloopt in het nieuwe collegejaar, krijg je de 535 euro compensatie niet. Terwijl juist deze studenten het geld ontzettend hard nodig hebben.”

Daarover ontving de LSVb de afgelopen weken verschillende meldingen, van studenten voor wie de huidige compensatieregelingen niet toereikend zijn. Studenten die doorstuderen hebben wel recht op een halvering van het collegegeld voor de maanden die ze in het nieuwe studiejaar studeren.


Boahene: “Veel studenten hebben maar een paar weken of maanden studievertraging. Zij moeten voor een korte periode geld betálen, terwijl een studiegenoot die een maand eerder afstudeert 535 euro krijgt. Dat is niet eerlijk.”


Via het meldpunt hoopt de LSVb een beter beeld te krijgen van het aantal studenten dat de dupe is geworden van de huidige regeling en hoe deze groep geholpen kan worden. Daarnaast roept de vakbond studenten ook op hun ervaringen te delen via de website.