Kunnen we het licht zien

Op zondagmorgen 20 november laat Sylvia Pont, hoogleraar Perceptuele Intelligentie aan de TU Delft het licht zien. Letterlijk en figuurlijk, door waarneming, optica en ontwerpen met elkaar te verbinden. En door wetenschap, kunst en techniek samen te brengen.

Deze visuele interactieve lezing biedt een kijkje in de keuken van de lichtontwerper en de wetenschap achter die ontwerpen. Je kunt licht pas ontwerpen als je het kunt zien. Hoe kun je dat ontastbare licht zo ontwerpen dat het er (alleen) is voor wie, wanneer, waar, en hoe we het nodig hebben? Hoe zit dat met licht en zicht? Wat is ‘natuurlijk licht’ eigenlijk?
In een Wunderkammer van visuele lichteffecten laat Pont de verwondering zien. Verwondering die bijvoorbeeld ook Van Leeuwenhoek en Vermeer zouden hebben ervaren bij hun ontdekkingen.

Meedoen met testjes
 
Hoe kunnen we schilderijen of dinosaurussen zo uitlichten dat hun verhaal goed tot zijn recht komt? Kunnen we in de toekomst biologisch licht maken? Of hebben we dan geen verlichting meer nodig? En hoe verlicht ik mijn huis? Pont toont en bespreekt in haar lezing voorbeelden en nodigt aanwezigen uit om mee te doen met testjes om het licht te ontdekken. Want, zoals de filosoof Johan Cruyff al wist: je gaat het pas zien als je het door hebt.

Waar en wanneer

De Van Leeuwenhoeklezing ‘Kunnen we het licht zien’ door professor Sylvia Pont kun je gratis bijwonen op zondag 20 november van 11.00 tot 12.00 uur in Theater de Veste. Wel vooraf aanmelden via de website van het theater
Kunnen we het licht zien?