Kosten verbouwing Rietveld Theater meer dan verdubbeld

De kosten van de verbouwing van het Rietveld Theater zijn gestegen van 1,9 miljoen euro naar 4,1 miljoen euro. En dat terwijl de broodnodige renovatie nog niet eens begonnen is. Vanwege de gestegen kosten is het nu zelfs mogelijk dat het theater een nieuw pand moet zoeken.
Het Rietveld Theater zit nu tijdelijk in Hal015 | Bron: Omroep Delft

De gemeenteraad ontving afgelopen week het bericht dat de kosten van de verbouwing ruim tweemaal zo hoog uit zullen vallen als eerder berekend. Veel verbouwingsplannen lopen in deze tijd tegen extra kosten aan door een sterke inflatie. Prijsverhogingen verklaren echter slechts een klein deel van het grote verschil tussen de eerdere inschatting van de kosten en deze nieuwe. In een brief van het college aan de raad wordt aangegeven dat de inflatie een aandeel heeft van 2 tot 4 ton in de nieuwe schatting.

Het leeuwendeel van de nieuwe kosten komt volgens diezelfde brief voort uit “Nadere inhoudelijke (technische) verdieping” en “Aanvullende functionele verbeteringen”. In een toelichting zegt het college dat het aanbrengen van isolatie en ventilatie veel duurder uitvalt dan gedacht.

Hoe nu verder?
Er liggen nu vier mogelijke plannen om verder te gaan. Men kan besluiten de verhoogde kosten voor lief te nemen en de verbouwing uit te voeren zoals eerder bedacht. Een andere mogelijkheid is te onderzoeken welke verbeteringen aan het pand het meeste zouden helpen om het theater zo goed mogelijk te laten functioneren, en alleen deze uit te voeren. Een derde mogelijkheid is om alleen de hoogst nodige restauraties uit te voeren. Deze drie opties zouden volgens wethouder Van Vliet waarschijnlijk allemaal een budget vragen dat hoger ligt dan de eerder besproken kosten.

Het gebouw moet flink gerenoveerd worden | Bron: Google

De raad heeft daarom gevraagd om een vierde optie te onderzoeken. Het gaat hier om de mogelijkheid om de theatergroep definitief te verhuizen naar een andere locatie. In dit geval kan het pand aan het Rietveld verkocht worden of een functie krijgen die een minder ingrijpende verbouwing vereist.
Het is voor het theater niet mogelijk om op de tijdelijke locatie in Hal015 te blijven. Wethouder Van Vliet geeft aan dat dit tijdelijke verblijf niet definitief gemaakt kan worden. Er zou dan dus gezocht moeten worden naar een volledig andere locatie.