Koolmees winnaar in Delftse vogeltelling

De resultaten van de laatste vogeltelling in Delft zijn onlangs bekend geworden en lopen erg uiteen. Waar sommige vogels, zoals de spreeuw bijvoorbeeld, in aantallen achteruitgaan, komen er ook soorten bij, bijvoorbeeld de lepelaar.
Koolmeesjes op een tak | UNSPLASH

In Delft komen ongeveer 85 broedsoorten voor. Dit zijn de vogelsoorten die zich in Delft voortplanten. Het totaal aantal soorten vogel wat door het jaar heen in Delft voorkomt ligt een stuk hoger, namelijk op ruim 230.

Pieter Aaldring is stadsvogeladviseur. Hij geeft aan bedrijven en overheden advies over het ‘vogelvriendelijk’ maken van gebouwen, terreinen en andere plekken. Daarnaast regelt hij jaarlijks de Delftse vogeltelling. Dat er zo veel vogelsoorten voorkomen in Delft, is volgens hem niet zo gek. Ondanks dat er toch aardig wat steen in de stad ligt. Aaldring: “Er zijn vogels die houden van steen, die zien onze stad als rotspartij waar zij in broeden.”

Exoten
In Delft zijn een hoop “exoten”, zoals de halsbandparkieten of de nijlganzen. Dit zijn vogelsoorten die voorkomen doordat zij bijvoorbeeld ooit ontsnapt zijn ergens. In sommige gevallen komen deze vogels zó vaak voor, dat ze inmiddels gewoon tot de reguliere Delftse vogelpopulatie worden gerekend.

Nummer één
Ondanks dat er soorten wel of niet blijven hangen, is er maar één de soort die het meest voorkomt, dat is in Delft de koolmees. Dit terwijl landelijk de huismus bovenaan staat.

Luister hier naar het volledige gesprek met Pieter Aaldering.