Komen de Oude en Nieuwe kerk naar Delft?

De miniatuurkerken die zijn nagebouwd door Nootdorper Chris van der Sman (88) moeten geadopteerd worden door de gemeente Delft. Dat vindt de fractie van Hart voor Delft. Er zijn meerdere plaatsen in gedachten om de kleine kerken op een veilige locatie te plaatsen, maar daar zitten meer haken en ogen aan als gedacht.   

Je kunt Chris misschien herkennen van de vijfenhalve meter hoge Dom die op 6 oktober een prominente plek heeft gekregen in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. “En we gaan ook hard een de slag om het stadbestuur te overtuigen dat de kerken door Delft geadopteerd moeten worden’’, zegt raadslid Marcel Koelewijn. 

Genoeg ruimte en veiligheid 
De reusachtige bouwwerken van Chris van der Sman zijn niet alleen indrukwekkend, maar zijn ook erg kostbaar en met de hand gemaakt. De miniatuur is gemaakt van steentjes, op schaal zelf gebakken en op kleur gebracht. 
De maker van de miniatuurkerken gaf aan dat het voor de bouwwerken beter zou zijn dat ze inpandig worden ondergebracht. Omdat de kerken gebouwd zijn op een schaal van 1 op 20, is bijvoorbeeld de Nieuwe Kerk zo’n 5 meter hoog en moet natuurlijk wel passen. De hoge miniaturen hebben dus genoeg ruimte nodig met een hoog plafond. Wellicht zou het prinsenhof, de prinsentuin of het stadskantoor een goede optie zijn.